Вихрони Попнеделев върви смело през годините, създавайки своята жизнерадостна пъстроцветна живопис, изпълнена с оптимизъм. След като през 1979 идва от Пловдив, за да завърши НХА, вече 25 години той е неотлъчно свързан с родната артистична сцена.
На 1 март художникът навърши 50 години. Събитието бе отбелязано с изложба в галерия "Солерс", която още от откриването си е свързана с неговото име. Експозицията се състои от камерен брой произведения, подбрани от различни периоди на неговото творчество, в което важно място заемат натюрмортът, пейзажът и голото тяло. В хронологичен ред платната представят търсенията на художника в областта на реалистичната живопис.
Разходката през времето започва с малко войнишко портретче, което почти с нищо не предсказва бъдещите цветни експлозии на Вихрони. Своеобразен акцент в експозицията поставя диптихът "Да" от 1990, който представя почти класически тип Адам и Ева в интересен ракурс (в гръб), обърнали глави към зрителя. Тя излъчва невинна русокоса непоквареност, а Той самоувереност на завоевател, нахлупил двувърха шапка-наполеонка в червено и черно.
В края на редицата стоят няколко от типичните и дори емблематични за Вихрони Попнеделев голи тела. В традицията на фовизма на Матис те разкриват искрена любов към цветната експресия и динамика в композиционното решение.
След над двадесет самостоятелни изложби в България, Корея, Франция, Великобритания, Швейцария, Германия, Испания, Италия..., с настоящата Вихрони Попнеделев затвори един годишен цикъл, но това едва ли ще бъде повод за промяна на отношението му към живота, изпълнено с чувство за хумор и положителна енергия.

С. П.