Смъртоносна орхидея

Филмът започва и завършва с шеметен задкадров текст.
За да не объркаме случайно кои са авторите му, в началото ни поднасят видео с Джон Малкович - нещо като инструкция-връзка между "Да бъдеш Джон Малкович" и "Адаптация".
Както често се случва напоследък, отново на прицел е Холивуд с неговите пари, проекти, срокове, стремежи, юпита-полуидиоти...
Експонирането на реални персонажи в сюжета продължава експеримента от "Да бъдеш Джон Малкович". Става дума за 40-годишен суперсценарист в криза и неговия близнак-дебютант (самите Чарли и Донълд Кауфман в изпълнението на Никълъс Кейдж). Първият близнак се притеснява, поти и пъне над сценарий по книгата на Сюзън Орлийн (Мерил Стрийп) за своенравен природозащитник (Крис Купър) и неговата любов към орхидеите. Вторият близнак живее при първия и иска да му подражава - брат му подхвърля сюжет за трилър, той го написва набързо и получава овации. Междувременно на показ изскачат скрити и явни комплекси. Цитира се "Казабланка" (като най-гениалния сценарий). Намесва се историята на неудовлетворената Сюзън и уравновесения природозащитник - флешбек ни връща я три, я пет, че и повече години назад. Те са ту в мръсния му пикап, ту в блато, ту с телефонна слушалка в ръка... Дори Дарвин се мярва в кадър.
На екрана се показват стотици видове орхидеи, но една доминира - "Призрак".
Всеки от героите се адаптира към обстоятелствата. Всеки от героите иска да е друг.
И така, напред-назад, сред партита и тъмни апартаменти (мярваме и част от екипа на "Да бъдеш Джон Малкович"), покрай лафове и смях ни се разказва твърде изнервяща история за идентификацията. Прекалено завъртяна. Изнурително забавна. И тъжно-инфантилна. Накрая ни се изплезва обобщението: "Ти си това, което обичаш, а не това, което обича теб".
"Адаптация" може да се смята за по-остроумния роднина на "Магнолия" на Пол Томас Андерсън. Струва ми се, че ако заглавието на филма бе "Орхидея", щеше да тръгне чудна поредица за ботаниката в Холивуд.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Адаптация, 2002, САЩ, режисьор - Спайк Лий, сценаристи Чарли и Доналд Коуфман (по книгата на Сюзън Орлийн "Крадецът на орхидеи"), продуцент - Джонатан Деми, оператор - Ланс Акорд, в ролите: Никълъс Кейдж, Мерил Стрийп, Крис Купър, Тилда Суинтън и др.
Разпространява New Films.