21 март - Световен ден на кукления театър
На 21 март т. г. за първи път куклените артисти от цял свят отбелязаха Световния ден на кукления театър. По този повод Националният център на УНИМА съвместно със Столичния куклен театър организираха "куклено парти". Във връзка с празника бе разпространено Международно послание от д-р Капила Ватсяян (Индия), в което се казва:
"Светът на куклите притежава наивността на детето, чистота и свежест, и мъдростта на мъдреца. За мен той винаги е носил някакво специално очарование, като една уникална артистична манифестация на простота и сложност, едно малко кътче на тайнственост и фантазия. Посредством дистанцирането си от реалното време и пространство, то донася привкусa на естественост и истина. Разнообразието на кукления театър, способността му да прониква във всички култури и цивилизации през различни периоди от човешката история, от далечното минало до най-съвременните авангардни прояви, го прави мощен посредник в съпоставянето на културите, в днешната многомерна комуникация.
През тези 70 десетилетия УНИМА изигра една изключителна роля. През своите различни периоди тя изгради едно глобално общество от артисти, които празнуват културните разнообразия и специфични особености. В един свят, където интер-контактността е решаваща, това е съдбоносно за поддържането на безбройните форми на кукленото изкуство, чийто видове понякога са застрашени от изчезване.
Аз съм особено щастлива, че първият Световен ден на куклите е организиран в Индия, дом на това изкуство от незапомнени времена."
Капила Ватсяян е автор, изследовател, издател, изпълнител. Тя се е посветила на опазването и възраждането на културното наследство в Азия и особено в Индия. Тя е създател на Национален център за изкуства "Индира Ганди", на който е била Академичен директор, била е съветник на Индийското правителство повече от 30 години и е получила признание и почит от много академии.

К