Какво се случи и защо?
Градът е онемял. Телевизионните канали, два часа по-късно, предават класическа музика. Джинджич е мъртъв. Някои журналисти говорят за това със сълзи на очи - онези, които са го харесвали, и онези, които не са. Вече не е въпрос на лично отношение, вече става дума за нашата демокрация, за неговия днес прекъснат с убийство смел опит да ни извади от стария режим. Вероятно става дума и за всички нас, които не направихме нужното, за да му помогнем, да го защитим от собствените му прибързани действия и криминалната и политическата опозиция. Аз го познавах - и него, и жена му, и децата, бях там 10 минути преди да го убият... Обаче изпитвам същите чувства, както когато убиха Кенеди през 1963 година, а аз бях на единайсет. Питам се какво ли им е на хората по улицата - центърът е блокиран от полицията, проверки на колите и минувачите... Твърде късно.
Винаги съм казвала, че е прекалено лесно да го убият, партийният дом се намира точно зад къщи, всеки ден го виждах от прозореца си, всеки можеше да го причака. Какво се случи днес? Защо? Кой носи отговорността за престъплението? Кой носи отговорността за липсата на сигурност в страната ми? В собствения ми заден двор? Два часа след смъртта му още нямаше официални изявления. Разбрахме, че е загинал от Sky News и BBC, както обикновено, както когато техните страни ни бомбардираха, а тези телевизионни канали бяха на наша страна повече, отколкото нашите. Защо цари такава тишина? Да не би да се очакват още престрелки, държавен преврат, както по време на бомбардировките, когато се стреляше срещу опозицията? Но нали Милошевич е в Хага? Шешел също?
Чувствам се насилена, направо убита, чувствам, че съм загубила половината от законните си права на гражданка, че съм лишена от цялата си сигурност и щастието си. Дано тази лоша новина предизвика същинската промяна. Дано това да е последният, заключителен щрих от нещото, което безуспешно се мъчехме да направим. Преди няколко дни Кощуница загуби президентските си функции в Сърбия, днес Джинджич си загуби живота. Двамата харизматични и реални лидери на промените от 5 октомври 2000 година. Наистина ли нещо се промени тогава? И ако е така, доколко е валидно сега?

Ясмина Тешанович