Фрида или да живееш...

"Фрида" разказва житието на великата мексиканска художничка Фрида Кало. Тя е авангардист не само в творчески, а и в биографичен аспект - прикована към легло след катастрофа, Фрида се спасява от вайкане и ненужност, рисувайки хора, птици и видения от своя чудат ракурс, а бурната й връзка с един от символите на мексиканската монументална школа Диего Ривера е сред най-коментираните в историята на изкуството.
"Фрида" е вулканичен филм, адекватен на своята героиня (бляскаво изиграна от Салма Хайек) - неудържима в дързост, прямота, хедонизъм, сюрреализъм, живеене...
"Фрида" е живописен филм, просмукан от латино-темперамент, колорит, ритми... Класическа художническа биография, "Фрида" изкушава и с дизайна на дрехи и бижута (абсолютно заслужено си получи "Оскар"-ите за сценография, костюми и музика).
"Фрида" е женски филм, инжектиран със сантименти: в семейните връзки и в комунистическите забежки; в творческите еуфории и в безнадеждните травми, в лесбийските опити и в бездетната орис... "Фрида" е филм за Любовта отвъд либидото - онази, която се оказва съхранена въпреки мъжката полигамия и женските бесове.
"Фрида" е въздългичък филм, който на моменти дотяга. Но Салма Хайек и Алфред Молина са толкова автентично-магнетични, че прощаваш и потоците бъбривост, и залповете патетика, и нелепото въвеждане на Троцки... Мимолетната поява на Антонио Бандерас, изглежда, е знакова - точно в "Десперадо" на сънародника й Робърт Родригес Салма Хайек изгря на екрана като огнената партньорка на испанския мачо.
Между другото, на 7-ия София Филм Фест мексиканката показа, че е не само знойна, а и талантлива, и смешна. Тя се оказа актрисата с най-много превъплъщения (3). Освен във "Фрида", видяхме Салма Хайек в 2 филма на Майк Фигис: "Таймкод" (като сексапилна, глуповата, трогателна и фатална кандидат-актриса в Холивуд) и "Хотел" (като сексапилно-оперетна, оперена тв-журналистка). Чудна е.

Геновева Димитрова

От пръв
поглед


Фрида, 2002, САЩ, 123 минути, режисьор - Джули Теймор; сценарий: Кланси Сайгланд, Даян Лейк, Грегър Нава и Ана Томас (по книгата "Фрида: биография на Фрида Кало" от Хейдън Ерера); оператор - Родриго Прието; продуценти: Сара Грийн, Салма Хайек, Джей Полстайн, Лиз Спийд, Нанси Хардин, Линдзи Фликинджър и Роберто Снайдер; в ролите: Салма Хайек, Алфред Молина, Валерия Голино, Джефри Ръш, Антонио Бандерас, Едуард Нортън, Миа Маестро, Роджър Рийз и др. Разпространител за България - United Cinema