Мис и мъченици
1. Малко факти. Събрани на пресконференция в Министерството на културата, за да чуят новини за съдбата на храма "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, репортерите от централните медии с любопитство изгледаха нейното начало: поредната Мис България връчи на министър Абрашев (като подарък за рождения му ден) картина на вездесъщия Иван Яхнаджиев. В присъствито на твореца.
След кратък исторически извлек за значението на храма в българската култура и история и ролята му за подрастващите, съобщен от господин министъра, репортерите бяха запознати с трудностите и успехите на министерството в намирането на пари за отводнителни, дренажни и прочее укрепителни работи около паметника, пострадал сериозно тази зима.
Във втората част на пресконференцията министерството разказа перипетиите на борбата си против приватизирането на Аудиовидео "Орфей" и Филмова студия "Време".
2. Малко въпроси. Дали въобще се нуждае от коментар фактът, че Министерството на културата позволява една среща на министъра и зам.-министрите с медиите да се използва за самореклама на известен (единствено) със саморекламата си художник? Или "встъплението" към пресконференцията е било замислено от мъдри PR-и, за да заостри вниманието на обществото към рождения ден на министъра?
Показаното отношение на министерството към медиите бе забележително и с това, че главните въпроси елегантно се заобикаляха. Съдбата на изключителния средновековен паметник "Св. 40 мъченици" няма нищо общо с подразбиращите се укрепителни работи, които би трябвало да бъдат извършени веднага след инцидента през зимата - и то не задължително придружени с пресконференция. Главният въпрос около паметника е как да бъде експониран - по това се спори години наред, бяха проведени няколко конкурса, накрая министър Москова възложи проектирането на арх. Боян Кузупов - нещо, което предизвика дебати и в Парламента. Каква ще е политиката на министерството по начина на експонирането - това не бе изложено пред журналистите. Те, разбира се, изкопчиха отговор: че черквата няма да се въстановява по хипотези. И трябваше да се задоволят с това.
Другият голям въпрос, който бе отминат - стратегията на министерството (която се пишела). Раздържавяването на "Орфей" и "Време" щяло да я лиши от инструменти. Как един уважаващ се журналист да вземе отношение за/против въпросната приватизация, ако няма понятие от стратегията?

Хр. Б.

Бел. ред. В един от следващите броеве ще публикуваме текстове около приватизацията на "Орфей" и "Време".