Национален театрален фестивал Бяла пролет -
Благоевград'2003

Вече не си спомням колко ирония и колко сериозност вложих в мотото на селекцията "Трябва ти само любов: завръщането на темата". Това мото се роди, след като вече бях гледал "Албена", "Платонов" и "Майстори". Стори ми се, че в театъра ни набира енергия тенденция, която теоретиците наричат "възраждането на романтичния дискурс за любовта на Ролан Барт". Нищо, че в тези спектакли това ставаше чрез нейното отсъствие, снизяване или ирационализиране. Не исках любовта да се разбира само в тесните си мъжко-женски превъплъщения, нито пък патетично да огласява темата за "Вселенската любов" по Иисус или Буда. Имах я повече предвид в категориите на психологичното, на екзистенциалното и на социалното. Независимо от жанра. Бях агент на зрителя повече, отколкото обладан от естетски радикализъм. Горните заглавия легитимират стопроцентово ценностните ми нагласи, конкретно за селекцията на този фестивал. Разбира се, съжалявам, че не можах да включа по различни причини спектакъла на Лилия Абаджиева "Платонов" (който много харесвам) и все още несъстоялия се спектакъл на Галин Стоев по "Ромео и Жулиета" (който очаквам да харесам в Пловдивския театър).
Опитът ми подсказва, че тази селекция ще бъде в някаква част редуцирана и променена в практическото издание на фестивала. Реалностите в българския театър са такива, че ще се появят проблеми от финансов и/или организационен характер, които ще наложат смяната на едно или две заглавия. Тази възможност не ме изпълва с радост, но разбирам и трудностите на онези, които имат храбростта, суетата, професионалната мотивация да правят фестивали във времена като нашите. Важното е празникът да се състои и той да не бъде докосван от морални и "художествени" пошлости.

Димитър Чернев
селекционер на фестивала

P.S. Коректно е да кажа, че съм представил на организаторите и допълнителни имена на спектакли, като се надявам, че дори и променена, селекцията ще запази лицето си.


Селекционираните спектакли:
1. Албена от Йордан Йовков, режисьор Иван Добчев, НТ "Иван Вазов";
2. Финале гранде - сценарий и режисура Камен Донев, ТБА;
3. Мечталото - авторски спектакъл на Бойко Богданов, НДТ "Сълза и смях";
4. Майстори от Рачо Стоянов, режисьор Пламен Марков, ДТ-Сливен;
5. Никой не знае, че съм куче от Алън Дейвид Пъркинс, режисьор Съни Сънински, Театър 199;
6. Свекърва от Антон Страшимиров, режисьор Петринел Гочев, ДСТ;
7. Където улиците нямат имена от Димитър Златинов, режисьор Михаил Петров; ДТ-Пазарджик;
8. Марат/Сад от Петер Вайс, режисьор Явор Гърдев, копродукция на ДТ-Варна;
9. Каролина Нойбер от Небойша Ромчевич, режисьор Крикор Азарян, ДТ-Благоевград.