Следвоенен Ирак: кой и как
Дебат на тема "Българските визии за следвоенен Ирак. Кой и как да управлява Ирак след войната - политически и икономически перспективи" проведе Центърът за култура и дебат "Червената къща" (3 април т.г., хотел "България").
Дискусията започна с уточнението, че "въпреки многократните опити да бъде осигурено участие на народен представител от Коалиция за България, по причини, оповестени като технически, такъв няма да присъства".
Модераторът Георги Коритаров зададе рамката на изказванията: "не израз на предварително планирана алчност - кои фирми и страни да се включат във възстановяването на Ирак, - а анализ по какъв начин България със своите специфични гледни точки ще намери място в сложната политическа зависимост"...
Първа изложи своето гледище Гергана Грънчарова, депутат от ПГ на НДСВ. Ролята на нашата държава в следвоенната ситуация ще бъде, според нея, "да съдействаме за единството на международната общност, за интегритета и демократизирането на Ирак и за укрепването на евроатлантическите отношения". Представителката на управляващото мнозинство беше категорична, че трябва да има международен дебат за необходимостта от институционални реформи в ООН, а Конвентът за бъдещето на Европа бил добър пример за формата, под която може да се проведе такъв дебат.
Според Николай Младенов от ПГ на ОДС, България трябва да пледира за подписването на нова резолюция на Съвета за сигурност след края на войната и за ангажирането на иракската държавна машина, иракската опозиция и иракския народ във възстановителните процеси. "Ирак ще бъде възстановен по модела на Афганистан, а не по модела на Косово", каза още говорителят на СДС.
На въпрос на Александър Кьосев как държавната машина на Ирак и иракската опозиция, които са смъртни врагове, ще си сътрудничат, Николай Младенов отговори, че интегрирането на бюрокрацията в процесите на демократизация е неизбежно, но трябва да бъде съпроводено от "процес на денацификация".
Владимир Филипов, главен координатор за България на Пакта за стабилност, се разграничи от "амбициите страната ни да задава световен тон", но каза, че "със сигурност ще имаме глас заради достойната си позиция сега". Демократизацията на Ирак била възможна, както това се случило в Япония, Германия и дори в България, въпреки съществуващите резерви към тези държави.
Левон Хампарцумян, председател на УС на Булбанк, каза, че бъдещето на Ирак зависи от "абсорбционния капацитет на държавата - как ще възприема помощите, които й се дават". България, според Хампарцумян, не трябва да очаква, че ще получи подаръци за членството си в коалицията, както е било по съветско време. "Шансът на страната ни е да получи достъп до определени програми и сделки, за да се докажем като достойни подизпълнители".
Васил Василев, председател на Съюза на работодателите в България, представи твърде оптимистична гледна точка: "тъй като винаги сме имали силни икономически позиции в Ирак и силно лоби от иракчани, завършили висшето си образование в България, наши фирми със сигурност ще участват във възстановяването на държавата". Председателят на Съюза на работодателите даде и конкретни примери как ще помогнем на Ирак - "ще построим еди-кой си път, ще докараме 2 млн. тетрадки...". Василев завърши с думите, че в САЩ много добре се приемала нашата готовност за помощ и дори Силви Вартан казала пред едно френско списание, че днес в Америка е по-добре да си българин, отколкото французин.
След предварителните изказвания дебатиращите се развеселиха. Левон Хампарцумян разказа мръсен виц, а Николай Младенов предложи вместо България да си получи дълга от Ирак, да инвестира парите обратно в следвоенната държава, като открие български фирми. Георги Коритаров одобри идеята и допълни, че тогава и Симеон Сакскобургготски може да отиде да изкара един мандат на мястото на Саддам...
Накрая Димитър Камбуров обвини участниците в дискусията, че "надценяват рационалността, а говоренето им е културно ирелевантно". Камбуров добави, че Коалиция за България не е бил единственият глас срещу войната, но друг изразител на пацифизъм нарочно не е бил предвиден в дебата, защото: "Вие искате да представите онзи елит, който превърна страната в сателит".
За да въдвори ред в залата, Георги Коритаров се ангажира да направи предаване, в което да даде думата на Димитър Камбуров, като го принуди да отговаря на "въпроси за масово унищожаване".

Анахит Хачикян