Честито!

Кирил Стефанов на 70
В края на март т.г. проф. Кирил Стефанов навърши 70 години. На 4 април в родния му Благоевград той бе честван така, както се честват най-видните и почитани българи в областта на културата и изкуството. Блестящият спектакъл на aнсамбъл "Пирин", представен в чест на юбиляря, бе почетен от президента на Република България г-н Георги Първанов, от председателя на Народното събрание проф. д-р Огнян Герджиков, от министъра на културата проф. д. изк. Божидар Абрашев, ръководители на Благоевград и селищата от целия Пирински край, както и от десетки гости от цялата страна - видни музиканти, поети, хореографи и многобройна публика. Тържественият спектакъл изцяло бе изграден от музика на юбиляря - чудесен блок от неговите, станали вече класика песни "Писмо ти е дошло", "Вила се й гора", "Алтън Маро", както и от танците с негова музика "Средногорка", "Танц от Мизия", "Шопски мегдан", "Веселяци" и др., заедно с песни за солисти, чийто съпровод е направен от Стефанов в изискан пирински стил.
В наши дни изкуството на народните хорове и ансамбли високо се цени и у нас и в чужбина като уникално, дълбоко национално явление.
Несъмнено Кирил Стефанов е големият приемник на основоположника Филип Кутев. Творчеството на Стефанов е познато и обичано от стотици народни ансамбли и хорове в България и в чужбина. Диригентското му майсторство следват най-добрите български диригенти на народни хорове.
К. Стефанов е в центъра на организацията им - еднакво вещ в областта на изворния и на обработения фолклор.
Името на К. Стефанов е тясно свързано с името на ансамбъл "Пирин". Едното име неусетно води към другото. Спомням си първите стъпки на този световноизвестен състав, станал синоним на българската фолклорна култура. Основан през 1954 г., в първите години той се равняваше с добрите ни любителски народни ансамбли. Стефанов го оглави непосредствено след завършването на образованието си в Държавната музикална академия през 1956 г. Като истински пиринчанин Стефанов се стремеше да прави музика, която да се свързва кръвно с Пиринския край, песните и танците, които се претворяват, да са истински пирински, местни, да привличат и радват с простотата и искреността си. В началото на работата си Стефанов избягваше сложността в хармонията, във формата на танците и в музиката за народния оркестър. По-късно Стефанов посегна и към сложни полифонични обработки, към мащабни музикално-танцови постановки.
Успоредно с композиторската и диригентска работа, с ръководството на ансамбъла, проф. Стефанов обучава студенти в майсторството на хоровото дирижиране.
Още през 60-те и особено през 70-те години на ХХ век ансамбъл "Пирин" стана любимец на българската и чуждата публика.
И тази обич растеше и расте неспирно до наши дни! Никой друг ансамбъл не е изпълвал с публика зала - 1 на НДК в три последователни концерта, както това прави ансамбъл "Пирин" няколко пъти през 80-те и 90-те години на ХХ век.
За повече от 50 години Кирил Стефанов обогати неимоверно творческото си перо на композитор, привлече най-талантливи музиканти, поети, композитори, с които заедно изградиха едно от музикалните чудеса на българия - ансамбъл "Пирин".
Честит юбилей, скъпи Кирчо, все по-нагоре и по-нагоре!

Чл.-кор. проф. д. изк. Николай Кауфман