Антиамериканизмите
Дискусия на тема "Антиамериканизмите" организира Центърът за култура и дебат "Червената къща - Андрей Николов" (9 април т.г., СГХГ). Журналистът Георги Коритаров води дискусията и запълваше паузите със собствени коментари по въпроса.
Според Иван Кръстев антиамериканизмът и антитероризмът са двете негативни идеологии, които властват в света след "края на историята". Политологът се спря по-обстойно на проявленията на "антиамериканизъм light": убеждението, че САЩ причинява основните проблеми в света. Кръстев изброи източниците на подобен антиамериканизъм, които обосновават от различни позиции все същото "протестно говорене и отхвърляне на статуквото" - носталгични, етнически и политически причини, антиглобализъм, антихегемонистко начало, отхвърляне на политическите елити... Противодействието срещу идеологическия антиамериканизъм е опасно, според Иван Кръстев, тъй като се превръща в атака срещу демократичните и пазарните ценности.
Андрей Райчев окачестви тезата на Кръстев като "много красива", но не се съгласи с това една нова идеология да се представя за "ракетоносител на добре познати стари идеологии". Според Райчев нито САЩ, нито светът са същите, каквито са били преди 30 години: "Америка отказа да подпише протокола в Киото, да се присъедини към Международния наказателен съд... Светът също е променен основно поради това, че технологиите са станали глобални". Политологът беше категоричен, че съвсем скоро - когато "ученици започнат да сглобяват атомни бомби в мазето" - ще има необходимост от световна полиция, но това не трябва да бъде САЩ, а един нов световен "обществено приемлив" ред.
Андрей Райчев каза още, че Америка се опитва да преразкаже по нов начин историята на Студената война, като отново си присвои ролята на победител, но всъщност: "Нито една система не победи в Студената война. Държавите сами демонтираха комунистическите си правителства".
Светослав Малинов пък беше убеден, че САЩ е победил в Студената война - вследствие на което е лишил лявото от позитивния му проект. Затова антиамериканизмът подхранва "новото ляво", превръща се в "опиум на левите интелектуалци", "техен идентификационен признак". Корените на левия антиамериканизъм, според Малинов, са в твърденията, че САЩ сами са си виновни за 11 септември, защото са го предизвикали с политиката си. Друг източник на леви антиамерикански настроения е представата, че Третият свят е невинна жертва на капитализма. "Лявото сърце кърви, когато чуе за Студената война и кой е победил... Няма никакви причини да обичаш този, който по един много жесток и вулгарен начин те е освободил от собствените ти илюзии", завърши емоционално Малинов.
Ивайло Дичев датира своя антиамериканизъм от ноември 2000 г., когато за президент на САЩ е избран Джордж Буш. Антиамериканизмът, според Дичев, е израз на класическата позиция на националната държава срещу глобалната политика. Културологът интерпретира проблема като сблъсък между ценностите на Стария и на Новия континент: "Европа действа бавно, чрез инвестиции, повече с моркова, отколкото с тоягата, а Америка казва: 'Дай да унищожим, а после ще построим ново!'". Дичев посочи като друга ценностна разлика светската представа за политика на европейските правителства и религиозния фундаментализъм на Белия дом.
"Антиамериканското поколение, което ще се конструира през 2003 г., ще бъде важно продължение на ценностно смислените следвоенни поколения от 1968 г. и 1989 г.", каза още Ивайло Дичев.
Димитър Денков представи антиамериканизма като "ценността да си източен", дефинирана в Америка още през '68 г. - "да употребяваш леки или твърди дроги, да живееш комунален живот, спонтанно да изразяваш своите чувства, да живееш без брак и да имаш много деца". Антиамериканисти, според Денков, са онези американци, които не вярват в американската мечта, и онези европейци със "заострена форма на европейска човечност, които със своето качествено превъзходство налагат начина си на живот". Димитър Денков също не пропусна да спомене Студената война: "Радостта от края на Студената война беше за тези, които изживяха източния марксизъм. Сега ни очаква нещо много по-хубаво - западен марксизъм!"
В отговор на Денков Георги Коритаров издигна лозунга: "Колелото на историята ще се върти до победата на комунизма!". Иван Кръстев пък афористично допълни своята позиция: "Ако САЩ може да бъде обвинен, че държи чук, а всеки проблем е пирон, то Европа, понеже няма чук, не вижда пирони"...

Анахит Хачикян