Кинофестивалът в Кретьой (край Париж) отпразнува наскоро своя 25-годишен юбилей. Той е най-старият и реномиран международен форум на женското кино.
Напоследък филмовите фестивали не само се роят, но и се специализират, търсейки своя ниша в кошера на културните събития. Малцина у нас знаят, че един от пионерите на специализираните фестивали е именно Кретьойският. Негова създателка е енергичната и ентусиазирана Жаки Боайе. Има си и вярна публика, която очаква март с нетърпеливо любопитство. Много от зрителите идват специално от чужбина.
Създаден в края на 70-те с цел да популяризира творчеството на жените - режисьори, с Кретьой са свързани легендарни имена като Маргарете фон Трота, Маргьорит Дюрас, Аньес Варда, Кира Муратова...
На тазгодишното издание почетен гост беше именно Маргарете фон Трота, която можахме да видим не само в специалната панорама от нейни филми (като актриса и режисьор), но и на живо (на лекция). Впрочем, обмяната между творци и зрители е особено важна за фестивала.
Друга специфична черта на Кретьой е панорама на някой регион от земното кълбо извън състезателната програма. В сегашното издание на почит беше северното кино, представено от Швеция, Дания, Норвегия, Исландия, Финландия, Естония, Литва и Латвия. Дали поради това, или по случай юбилея, фестивалът беше открит на 21 март с прожекция на филми върху екран от леден блок на площада пред фестивалния център. Това оригинално, но зъзнещо начало, бе моментално стоплено от типичната за фестивала атмосфера на непосредственост. Имахме дори приятната изненада да чуем изпълненията на оркестър от мариачи като встъпление към нашумелия "Фрида" на Джули Теймър, чиято френска предпремиера се състоя именно на фестивала.
Юбилеят ще остане паметен и с необичайното разпределение на наградите. Филмът "Най-хубавият ден от моя живот" на Кристина Коменчини, дъщеря на Луиджи Коменчини и дълготрайна негова сътрудничка, прибра както наградата на журито, така и тази на публиката.

Пролет Попова