Тракийското злато отново на път
Миналата седмица на пресконференция в Министерството на културата бе обявено предстоящото представяне на тракийските съкровища в два големи европейски музея - "Кунстхисторишес музеум" - Виена, и "Кунстхале" - Бон. Изложбата ще започне от 1 февруари 2004 във Виена, където ще остане три месеца (един доста дълъг срок) и после ще продължи в Бон - през следващите три месеца. И на двете места тя ще бъде съпътствана от културна програма с български филми, музика, танци, книги... и от международни научни форуми по тракология.
Както заяви д-р Венцел Якоб, директор на "Кунстхале", Бон, едната цел на проекта е "България да влезе в международния изложбен свят", другата цел е да се привлече вниманието на специалистите към най-новите открития в областта на тракологията. Интересът, който австрийци и немци проявяват към съкровищата на траките, далеч не е само "музеен" или изложбен, те искат научните форуми, които ще съпътстват програмата, да доведат до обмен на утвърдени специалисти, а също и на студенти.
Разходите по двете изложби - около милион и половина евро, се поемат изцяло от чужда страна. В тях влизат транспорт, застраховки, оформлението на изложбеното пространство, издаването на обширен каталог, сесиите по тракология. Кои експонати точно ще бъдат показани, тепърва ще решава немската кураторка в сътрудничество с проф. Алексанъдр Фол. Изборът ще зависи както от акцентите, които двата музея ще искат да поставят, така и от състоянието на предметите, годността им да пътуват, а също и от волята на местните музеи, където те се съхраняват. Проф. Фол направи бегло резюме на "спирките" на изложбата от създаването й през 1972 г. (по негова идея): Париж, Виена (също "Кустхисторишес музеум" по време на Третия международен конгрес по тракология), Финландия, Венеция (за осем месеца в Двореца на дожите), Америка (в Нюйорския "Метрополитън" и в Бостън), в Брюксел (на "Европалия")... списъкът може да продължи.
Как ще изглежда съпътстващата културна програма също тепърва ще се решава. Координатори ще бъдат Министерството на културата и Българският културен институт в Берлин, който в лицето на своя директор Виктор Пасков е дал идеята и е поел инициативата за представянето на тракийските съкровища в Германия и Австрия.

И.И.