Феерията Ицко

Педя филм - лакет радост! "Въображаем концерт" бе показан за първи път миналата година на София Филм Фест. Оттогава е пътувал на 6 световни фестивала и има 2 награди: от Солун (за най-добър анимационен филм) и от Кълъмбъс ("Крис"). Предстои му участие в ежегодния форум на PBS "Независимо око", който започва на 26 април и в продължение на 6 седмици ще покаже най-доброто от независимото кино в света за 2002 (експериментални, документални и анимационни филми, драма и комедия).

Талантливата куклена режисьорка Катя Петрова нахълтва в анимацията водопадно - "Въображаем концерт" е простичка история (комбинация от 3D и куклена анимация) за талант и страхове с човече-ластик, музика и Ицко Финци. Той е диригент, чиято палка подскача под трелите на стара грамофонна плоча пред въображаем оркестър. Върти лице, очи, ръце - все не излиза, но екзалтацията е непробиваема. Изневиделица се пръква човечето и забатачва още повече ситуацията. Следва неравна борба между диригент и узурпаторче, а на финала побеждава хармонията, разбира се. В черно-бялото на своята външност (фрак и папийонка - коса и брада) и в пламенната стихия на своята музикалност Ицко е невъобразимо прелестен. Той е самият Артист - вдъхновен и скован, самоотвержен и крехък, неудовлетворен и благороден...

Изключителна находка е да се създаде филм за твореца и неговото съмнение именно през музиката и Ицковата страст към нея. "Въображаем концерт" е феерично преживяване.

Геновева Димитрова

От пръв
поглед


Въображаем концерт, България, 2002, анимация, 12 минути 45 секунди, формат: DIGITAL BETACAM, сценарий и режисура - Катя Петрова, оператор - Николай Лазаров, 3D анимация - Христо Топчийски, музикално оформление и диригент - Ицко Финци, в ролята - Ицко Финци, продуцент - Puppet Fiction Studio.