Да убием автора!
За цивилизованите народи авторът е нещо като свещената крава за индусите. Той е този, който сътворява лицето на една нация, дава на това лице изражение, влага мисъл в ежедневните думи - "дава облик", колкото и банално да звучи изразът. Цивилизованите хора уважават авторите, оставят ги да живеят, не ги колят, не ги доят.
На 11 март 2003 г. в Пазарджишкия куклен театър се състоя премиерата на куклената пиеса "Малката фея". Авторът не беше поканен, авторът разбра случайно датата. Договор за авторски права не беше сключен с него. През ноември 2000 г. пиесата "Малката фея" спечели субсидия от Националния център за театър към Министерството на културата (тогава тя, пиесата, имаше автор). За да участва в такъв конкурс, авторът трябва да има продуцент. В случая това беше г-н Любен Ралчев (понастоящем директор на театър "Барбуков"). Продуцентът не пожела да сключи договор за авторски права с автора, защото трябвало да купува прожектори за спектакъла (тук авторът онемя, защото 12 години е работил в театър и за първи път чу за сцена без сценично осветление). От куклена, пиесата се превърна в "сенчеста", защото на международните фестивали "вървели" най-добре представления тип "театър на сенките". Нищо лошо. В крайна сметка Пазарджишкият театър пое "риска" да постави пиесата. Директорът Владлен Александров, който е приятел на автора, също отказа да сключи договор за авторските права, защото това е задължение на продуцента. Пиесата вече нямаше текст.
Преди премиерата тя нямаше и автор.
Закланият автор пита: Защо в договорите няма изрично указание как трябва да се уреждат отношенията с автора и ако той трябва да бъде убит, защо това не се прави по по-достоен начин?
Авторът не пита защо никой не чете Закона за авторските права.
Тъпият автор продължава да задава въпроса: Ако всички автори бъдат избити така, продуцентите и режисьорите ли ще правят лицето на "човечето" наречено българска култура?
Като има представа от вкуса и отношението към "човечето", същият автор има съмнението, че скоро невръстните ще гледат само "Джони Браво", "Декстър" и "Пилето и Кравата" на куклените сцени. Кое ли дете няма нужда от напращели вимета и червени задници! Като сме почнали да убиваме авторите, да убием и приказките, за да сме сигурни, че ще отгледаме възможно най-изпростели дечица, които от своя страна ще отгледат... и т.н. Докато постигнем съвършеното общество на лигавещите се дебили.
Авторът благодари на Агенцията за авторски права "Театъраутор" за това, че пое унизителното действие да защитава правата и достойнството му.

Мария Станкова
недоклан автор