3000 деца и Детска китка
"Концертът на 48 деца от Пловдив - час и половина очарование." Така преди време френската преса отбелязва гостуването на хор "Детска китка" в Лил. Пловдивската публика също изпита очарованието - за кой ли път - на концерта, посветен на 55-годишнината на хора: очарование на свежи певчески "цветя", подредени с тънък усет и взискателност в разкошен букет от майсторските ръце на техния главен диригент проф. Златина Делирадева; очарованието на детската спонтанност и непосредственост на музицирането, съчетани с отлична интонация, впечатляваща техника и прецизни динамически нюанси. Качества, демонстрирани в програма с респектиращ диапазон - българската детска песен, представена в едновековната й еволюция от Емануил Манолов през Асен Диамандиев, Тодор Попов и Петър Ступел до Иван Спасов, Стефан Мутафчиев и Филип Павлов и музика от Хендел, Казалс, Брунер, Бадингс, Шаински.
Трудно ми е да степенувам изпълненията, защото всичко беше пипнато много професионално и звучността на хора въздействаше като инструмент, изравнен във всичките си регистри. Еднакво убедителни малките певци бяха и в непретенциозната простота и естественост на "Хубава си, татковино" или на песничката на Шаински из филма "Чебурашка", и в сложните полифонични конструкции на "Алелуия" от Хендел или на Kyrie eleison от Бадингс, и в модерната, с трудни интонационни и метроритмически проблеми, хорова звучност при Спасов и Мутафчиев.
Не случайно през 1981 г. известният композитор от Македония Властимир Николовски възкликва: "За мен този хор е вокална филхармония!" И макар че в медийното пространство у нас "Детска китка" като че ли все още не е заела подобаващото й се място, успехите на състава на международна сцена бележат постижения, еталонни за детското хорово изпълнителство - редица награди от престижни конкурси в Словения (1981), Унгария (1984), Холандия (1987), Испания (1995), Германия (1998), Белгия (1999), участия в културните програми на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург (1994, 1996 и 1997) и на ЕКСПО Хановер (2000), в Европалия (2002). Десетки турнета и участия в международни фестивали, над 1200 концерта, стотици записи - цифри, които показват само количествените измерения на дълголетната плодотворна дейност, зад която стоят вещината и всеотдайността на Златина Делирадева. Наследила традициите, създадени от музиканти като Анастас Маринкев, Илия Темков, Любомир Каролеев, Атанас Димитров, в продължение на 30 години тя продължи да приобщава поколения пловдивчани към хоровото музициране (над 3000 деца са преминали през този хор) и да култивира образцово звукоизвличане и въздействащо сценично присъствие. Оценките са категорични. Ето една от тях, дадена в Германия през 2000 г.: "Детска китка" показа на какво смайващо високо ниво може да бъде обучен един детски хор!" Подпомогната сърцато от Рада Славинска - диригент и акомпанятор (а и композитор - песента й "Петруно, пиле шарено" се вписа успешно сред утвърдените български образци) и Милена Полонова - хормайстор, проф. Златина Делирадева успя да превърне хор "Детска китка" в една от емблемите на Пловдив.

Юлиан Куюмджиев