Хрисан Цанков. Наследство
За пръв път се издават автентични материали от наследството на големия български театрален режисьор Хрисан Цанков (1890 - 1971), който активно и успешно работи през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век.
Постановките му са реализирани основно на сцената на Народния театър в София, а също така в провинцията и в чужбина. През 1921-1924 Хрисан Цанков специализира режисура при Макс Райнхард. Постановките му приобщават българския театър към съвременните търсения на европейския театър. Книгата връща от "умишлено забвение" (Иван Стоянович) на българската култура един от строителите на съвременния ни театър. 430-те страници на книгата съдържат: автобиографични бележки, публицистични статии, режисьорски планове, бележки и оценки, документи и писма, теоретични изследвания. Публикувани са и грижливо направени приложения: живот в събития и дати, постановки на режисьора, показалец на имената.
Инициативата за изданието е на дъщеря му Искра Цанкова. Книгата е на издателство "Валентин Траянов".
Съставители са Искра Цанкова, Кристина Тошева и Иван Драгошинов. Художник е Жана Костуркова.
"Хрисан Цанков. Наследство" е издадена с вкус и култура, богато е илюстрирана. Подобно възкресяване на достойни имена от историята на нашия театър ни прави чест.
Премиерата на книгата, която се състоя на 8 май т. г. в Народния театър, е ярък елемент от програмата за честването 100-годишнината на националния ни театър.

Н. В.