Третата част на автобиографичния роман "Бивалици" Вера Мутафчиева представи по традиция в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (22 април т.г.). "Трогната съм, че толкова много хора са дошли тук да говорим за нещо, което всъщност трябва да се чете", каза на своите гости авторката.
Директорката на библиотеката проф. Боряна Христова представи изданието на "Анубис" от името на "един средностатистически читател". "Вълнуващ", "мъдър", "тъжен" и "интересен" бяха приписаните на текста "средностатистически" определения. Накрая Боряна Христова отправи и своята "гореща молба" - след четвърти том на "Бивалиците" (който ще проследи съдбата на литературните творби и на сценариите на Мутафчиева), да бъде отпечатан и "засекретеният от самата авторка" пети том, в който Вера Мутафчиева говори от позицията на жена и майка.
Като призрак из премиерата бродеше един от персонажите от третата част на "Бивалиците" - Тъмнозеления от Института по история към БАН, за когото и на премиерата, както и в книгата, се говореше тайнствено. Боряна Христова го спомена като пример как Мутафчиева умее да гъделичка читателското любопитство, без да споменава истинските имена на своите герои. Илия Илиев от "Анубис" пък дозаплете интригата: "И аз познавам Тъмнозеления. Но по мое време той не беше толкова тъмнозелен, вече беше избелял"...

Анахит Хачикян