Долорес Дилова, из изложбата Интимен интериор

Ефирна магичност и изтънчена екзотика откриваме в картините на Долорес Дилова, разположени в галерия "Крида арт". Изложбата, наречена "Интимен интериор", ни предлага разходка из дебрите на дълбоките преживявания на художничката. Макар че са създадени в затвореното пространство на ателието, картините са заредени с много въздух, топлина и свежест, характерни за пленерната живопис. Това са картини-впечатления, картини-мечтания, събрали спомени от минали и копнеж по бъдещи изживявания. Основният заряд на тази оригинална живопис е изграден от дълбоки цветови контрасти - кармин, преливащ в розово; златно; бледи или наситени жълти; сини; зелени...
Крехкият приказен свят на Долорес Дилова е изпълнен с множество цветя - създания на въображението.
Понякога фини и нежни, друг път хищни и студени, те сякаш са живи същества, способни да мислят и чувстват. На много места виждаме разпукнати нарове с разпръснати по пода или из въздуха семена. Тук всеки образ съдържа скрита символика и подобно на сюрреалистичната живопис може да се анализира и тълкува многостранно.
Основният композиционен похват на художничката е съчетаването на няколко преливащи едно в друго пространства. Сякаш някой е повдигнал тежки надиплени завеси и пред погледа се разкриват далечини с облени от светлина водни повърхности, пищни градини, прашни стълбища... Човешки фигури виждаме рядко само като силует, но въпреки това тяхното присъствие се усеща навсякъде.
В изложбата са включени и няколко малоформатни еднофигурни композиции с женски образи, подобни на испанските инфанти. Водещото изразно средство в тях отново е цветът. Той е топъл, магнетичен и жив и често напомня за темперамента на средиземноморската чувственост.
Изложбата продължава от 7 до 16 май.

Светла Петкова