Плевенската филхармония на 50
На 12 май в залата на читалище "Съгласие" - Плевен, отпразнува 50-годишнината на своята държавна филхармония с тържествен концерт под диригентството на Георги Нотев. В програмата бяха включени Панчо Владигеров ("Класично и романтично"), Марин Големинов (5 скици за струнен оркестър), Брамс ("Унгарски танци"), Дворжак ("Славянски танци"), Верди и Пучини (арии и дуети из опери).
Създател на Държавния симфоничен оркестър в Плевен през април 1953 е големият диригент Саша Попов. Още с първия си концерт през септември същата година младото музикално формирование заявява сериозна и атрактивна програма: Първа симфония на Бетховен, Трети оркестър за пиано и оркестър от Панчо Владигеров (солист авторът) и Танци из "Гаяне" на Хачатурян.
Много скоро след това Плевенската филхармония се налага като авторитетен музикален институт - не само за града, но и за страната. Шеф-диригенти на оркестъра са били Никола Казасов, Стефан Вачев, Драгомир Ненов, Александър Владигеров, Иван Бакалов, Емил Янев, Влади Анастасов, Димитър Карагьозов, Камен Големинов, Димитър Манолов, Георги Нотев... Започнал с класически произведения, оркестърът постепенно разширява репертоара си със съвременни български автори, както и с произведения на известни композитори от други страни, за което заслуга има и диригентът Пламен Джуров. През 70-те и 80-те Филхармонията изнасяше много концерти-лектории, с които си "отглеждаше" публика и сред младите.
С Плевенската филхармония е свързан един от най-престижните международни музикални фестивали в страната - Лауреатски дни "Катя Попова", създаден през 1966. Освободен от нервността на конкурса, той бързо се превръща в сценично изкушение за млади оперни певци и инструменталисти.
От сезон на сезон Плевенската филхармония се утвърждава като притегателно духовно средище, формирало поколения музикални ценители в града, а многобройните й турнета в чужбина разширяват географията на нейните слушатели.
И днес, във време на размити естетически критерии, Плевенската филхармония се радва на постоянен кръг меломани - завиден фенклуб, в който се сменят поколения, но не и любовта към предизвикателствата на изящния културен диалог, който предлагат репертоар, диригенти и оркестранти.

Култура