Как се сбъдват мечтите
За мен юбилеите биват два вида: досадни и емоционални.
Юбилеят на Милка Митева, директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков", отнасям към втория, вълнуващия вид. Може би защото тя самата е артистичен и емоционален човек, може би защото зала 6 на НДК се изпълни с хора, дошли от обич и уважение, а не по задължение.
Друго, което отблъсква при юбилеите, са безкрайните слова или безкрайните концерти, програми и пр. Тук всичко беше премерено. Точно когато започва да расте купчината цветя, когато еуфорично летяха целувки, съпроводени най-често с ненужни брътвежи, тържеството премина във втората си симпатична част - чаша шампанско и топлите огънчета на свещичките върху тортата. Със същата стилност, премереност и вкус, с които се отличава в живота и в дейността си като педагог (от 26 години) и директор (от 11 години!), Милка Митева направи и празника си. На него представи и няколко пианисти от своя "златен" тим - Лилия Костова, Иван Кюркчиев, Ивайло Милушев, без да пропусне в празничната китка да вплете и две прелестни музикални деца - начинающата Елиза Краджян и по-голямата Василена Атанасова.
В културния ни живот Милка Митева се вписа не само като педагог, но и като дългогодишен, при това много успешен директор. В програмата, с която бе одобрена за директор, имаше един последен раздел със сантименталното заглавие "Мечти". И на десетата година се оказа, че тези мечти, в 1992 абсолютни фантазии, вече са реалности.
Че мечтите са истинският двигател/съзидател в човешкия живот го знаем. И все пак - идеята да се строи ново училище можеше да предизвика само снизходително подсмихване. А днес до основната сграда на "Оборище" 17 вече е издигнат красив нов корпус - модерна концертна зала с 300 места и учебни кабинети. Остават довършителни работи и оборудване на интериора. Всички, които имат поне малко въображение, могат да си дадат сметка как се постига това. Младежката филхармония на НМУ "Л.Пипков" също отдавна е факт и участва активно в концертния живот.
Друга мечта - подновяване на инструментариума (много скъпо нещо!) също е материализирана - неотдавна се писа за подарения от Мобил Тел великолепен концертен роял Бьозендорфер и т.н. Ще припомня още и преобразуването на училището от Средно в Национално. Изброяването може да продължи, но по-важното е да се осъзнае/оцени колко енергия, напористост, борба, воля и над всичко - любов, има зад тези факти!
И още, че Митева е модерен човек, действащ с размах, умееща да отдели дребното от голямото, да хвърли силите си в битката за важните неща, допринасящи не само за авторитета, но и за художествения ръст на училището, което от много десетилетие е било и ще продължава да е мястото, в което се отглеждат едни от най-талантливите деца на България.
Нека пожелаем на Милка Митева да продължава със същата стъпка хода си напред. Все така бойка и все така ласкава с децата, на които се е посветила.
За много години!

Боянка Арнаудова