Първи стъпки
Първата книга на Надежда Михайлова "Десният проект на България в началото на XXI век" беше представена сред фотообективи и камери, шампанско и апетитни хапки, шум и суета. (8 май т.г., Археологически музей). Изданието съдържа лекции на авторката, изнесени пред студенти от СУ "Св. Климент Охридски". На самата премиера обаче имаше повече политици, отколкото студенти. Бивши сини премиери и министри, последният син президент и редови членове на СДС се наредиха на дълга опашка за автографи. Началото на официалната част се забави с половин час, а организаторите обясниха, че най-хубавото от една премиера всъщност била суматохата...
Политологът Иван Кръстев изтъкна като достойнство на съставеното от Амелия Личева издание успешното съчетание между академично и политическо говорене и факта, че "в една ситуация, в която политиците обичат да забравят това, което са казали вчера, някой иска това, което е казал, да остане".
Филип Димитров наблегна на западния проект на българското дясно мислене, който категорично "няма алтернативи, не търпи многообразности и по него не може да има вариации".
Думата беше дадена и на университетските слушатели на Надежда Михайлова, които говориха с нескрит патос. "Истинско щастие е да слушаме лекции от човека, който махна визите. Ние я разбираме, а останалите преподаватели нямат език и подход към нас", казаха студентите и определиха книгата като "европейска не само по проблематика, а и по манталитет".
Надежда Михайлова сподели, че един от най-хубавите подаръци, които е получила от съдбата, е, че представя първата си книга точно в деня на ратификацията на протокола за членство на България в НАТО. "В началото си мислех, че за мен, човек с филологическо образование, този път отдавна е извървян и нямам потребността да сложа мислите си на лист хартия, но в очите на тези деца намерих мотивация и вяра", каза още Михайлова.
Парите от продажбата и хонорарът на изданието ще послужат за учредяване на стипендия за най-успешния студент в специалността "Европеистика" на Софийския университет.

Анахит Хачикян