Рожденият ден на инфантата

Быть можно дельным человеком и думать о красе ногтей.
Пушкин, Евгени Онегин
Марженко, ако глупостта можеше да лети, щяхте да пърхате под тавана като гълъбица!
Цитат по памет от Жената зад щанда или Болница на края на града


По принцип няма значение в кой град е била мис, с чий Татов внук е излизала, в кое списание се е снимала по епидермис. Дали е фалшива брюнетка или фалшива блондинка. Дали кудкудяка или мълчи недоумяващо. Какво чете, колко яде, сама ли спи. Нали маникюрът не е в пряка връзка с професионалните качества (вж. Пушкин) и количества (вж. Марженко,...).
Да, обаче добрата стара героиня на "Хайлайф", "Екслузивно" и "Резачката" Венета Райкова прави предаване по радиото преобладаващо през своята особа. И понеже, освен с маникюр, тази особа се отличава с къдрав смях, страст към кварталните новости, безкрайна самоувереност и екстремна, даже екстремистка искреност ("Като видях Светльо да влиза, ми омекнаха краката!", "Евгени, ти ме разбиваш просто!", "Евтиме, когато влезе да взимаш душ, видях страхотното ти тяло, как го поддържаш?"), но нищо повече, докато слушаш предаването - щеш не щеш - трябва да се занимаваш с нея.
Иначе останалото е ясно. Останалото от повтаряне ни е татуирано в мозъка: гости от контингента на списание "Кой" и часовите вестници (я Ванко 1, я манекенки от "Визаж"); теми, от които немеем от 10-годишни (как да си намерим гадже и от коя страна върви абитуриентът спрямо абитуриентката); рубрики с гласове, които - като кошмарите и стомашните киселини - все те изненадват, когато най-малко ги очакваш (Евгени Минчев за правилно облечените и лъскаво обутите в съответен флорален контекст и с подходящо обучен персонал, а също за Азис и Слави); открити телефонни линии, по които така формираната първична публика първично ругае гейовете, политиците и самата водеща.
В такова предаване единственото относително ново и достойно за петминутно внимание и едноминутно мълчание събитие е личността на Венета, въплътила в себе си цялата невъзможност на радио "НЕТ" да направи нещо последователно и с признаци на разум. Тя чете езотерична литература от 7 години насам и знае, че човек не бива да се доверява на ума си, а на шестото си чувство. Тя пита "Хиподил", подвластна на шестото си чувство, какво мислят за оставката на Бойко Борисов. Тя клокочи доволно пред Евгени Минчев, който я поздравява с изискан цитат от "Рожденият ден на инфантата" на Уайлд. Тя е неделният избор на едно младо и някога обещаващо социална ангажираност радио, което я излъчва два часа от 16 нататък, а за пропусналите я повтаря в понеделник. На такъв цар, такава инфанта, както се вика, няма милост.

Нева Мичева
От въздуха
подхванато