Интимни пукнатини

След симпатичния тв-сериал "Големите игри" тандемът Гръбчева-Данаилов отново се "заиграва" с "най-малката клетка на обществото" (и гости).
Надежда (Мария Каварджикова) е мила, изнервена жена в 40-те, отгледала сама своите две деца, но все още чинна пред майка си (Цветана Манева). Бабата е красива, остроумна, деспотична и безпомощна пред връхлетелите я емоции... Екссъпругът и баща на децата (Валентин Ганев) е търчи-лъжи, неудачник и перде, чиято поява повлича подире си шум и щуротии. Самите деца са меркантилна студентка (Мариана Жикич) и донаборник и до-баща (Дарин Ангелов). Приятелката на Надежда (Пламена Гетова) е натежала егоцентричка с пропилян емоционален живот за сметка на науката и с чаша водка за разтуха. Избраникът на Надежда (Марин Янев) е закостенял егоист и комплексар, за когото промяната на статуквото е по-страшна от раздяла.
Всичко тръгва от импулса на Надежда да събере семейството, за да обяви решението си да се омъжи повторно. Тортата и бялата покривка са хубав повод за спомени (горчиви) и недомлъвки (сладки). Но радост няма - оказва се, че всеки от близките й е втренчен в своите си проблеми, а тя се оказва тяхната мишена. Недоразумения и скандали водят подире си следващи недоразумения и скандали, докато не се стигне до драма от грешки.
"Една калория нежност" е създаден по едновремешната едноименна пиеса на Георги Данаилов, преработена и адаптирана към днешността. Камерен филм тип "един ден на семейство...".
Всичко днес и тук е запуснато - от емоциите до колата. Надежда е единствената, която знае какво иска, но мечтите й не зависят от нея. Остава й надеждата в зеления цвят на дрехите й. През семейните пукнатини зейва урвата на днешността. Трънливото търкаляне надолу обаче се оказва терапевтично.
С концентрирането в баналностите и екстремностите на семейството, с делничната си ирония и с присъствието на Валентин Ганев "Една калория нежност" наистина препраща към "Големите игри" (защо ли сериалът няма продължение?...). И тук общественият хаос се проектира през диалога, репликите се изстрелват като шрапнели, а актьорите са автентични до забрава за кино (преди всичко Мария Каварджикова, Валентин Ганев и Цветана Манева). Но атмосферата е душна не само поради невъзможност за промяна - филмът изглежда демоде и някак недоизкусурен. Въпреки това е симпатичен в контекста на повечето български заглавия напоследък.
Привлича с безхитростната си отвореност. И действително зарежда с нежност.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Една калория нежност, България, 2003, 106 минути, сценарист - Георги Данаилов (по едноименната му пиеса), режисьор - Иванка Гръбчева, оператор - Александър Лазаров, музика - Николай Иванов, продуцент - Николай Николов, в ролите: Мария Каварджикова, Цветана Манева, Пламена Гетова, Валентин Ганев, Марин Янев, Мариана Жикич, Дарин Ангелов, Евгения Александрова.
Разпространява "София филм"