Оптимистика
Тази сладка мъка - книжарница за българска литература. Но около 24 май не ми се пише за мъката - високи наеми, ДДС, кражби, безпаричие на читателите... Нека поговорим за "сладостта" да си книжар и за хубавото, което се случва на пазара за литература, защото то ни дава сила да преглъщаме мъката и дори да я забравяме.
Авторите. Малцина по света успяват да се препитават с писане, а в България това е още по-трудно. Въпреки всичко изненадващо много българи посягат към перото и дори влагат собствени пари в издаването на книгите си. И в резултат сред морето на недотам талантливите писания се открояват всяка година поне 2-3 нови имена. Радваща в последните години е и появата на българи от чужбина. Очаквам тяхното присъствие да се увеличава.
Издателите. Ами те са просто неуморни. Тиражите наистина са малки, но разнообразието от теми, жанрове и автори е все по-голямо. Всяка седмица на пазара се появяват по седем-осем нови заглавия. В последните години значително се подобри и полиграфическото качеството на изданията.
Читателите. Ако беше вярно ширещото се в медиите твърдение, че българинът няма пари и не чете, щяхме да сме фалирали. И тук не говоря за интереса към преводните трилъри и розови романи, защото книжарница "Български книжици" не предлага такива, а за класическа и съвременна българска литература, за история, психология, философия, социология... Клиентите прекарват с часове пред стелажите, за да изберат от многобройните заглавия най-доброто за себе си - понякога това е една книга, понякога - десет. Нашите посетители (както биха казали социолозите) са от различни възрастови категории, но естествено най-много ни радват децата и младите хора. В последните две-три години особено впечатление ни правят българите, живеещи в чужбина. За мнозина от тях животът в чужда езикова среда се оказва стимул за завишен интерес към българската литература и километрите разстояние не са пречка да са в течение на литературния живот в страната.

Бистра Шокарова
книжарница Български книжици
ул. Аксаков 10, София