За хората на музиката - професионалисти и любители - клавирният рецитал на проф. Венцислав Янков, състоял се в голямата зала "България" на 13 май, беше едно от смислените събития в наситения с изяви майски музикален календар на столицата.
Поредната годишна изява на именития български пианист, който поддържа преданността си към България, беше организирана от Софийската филхармония във връзка с удостояването му с орден "Стара планина", първа степен. "За извънредно голям принос към българското музикално изкуство", е отбелязано в президентския указ. Церемонията по връчването на високото държавно отличие се състоя през декември в българското посолство в Париж. Тя бе забелязана от културната общественост на френската столица, но българската в София я пропусна.
Венцислав Янков живее и работи в Париж от 1946 г. Минал през школата на проф. Панка Пелишек, на Берлинската консерватория при Карл-Адолф Мартинсен, на Вилхелм Кемпф и Едвин Фишер, а по-късно - на прочутата Маргарита Лонг, синът на флейтиста Янко Янков (един от основателите на Софийския филхармоничен оркестър) през 1949 г. получава Голямата награда на Международния конкурс "Маргарита Лонг - Жак Тибо". Този звезден миг в кариерата на 23-годишния българин му отваря пътя към престижните концертни подиуми. Свири като солист на оркестри в Париж, Лондон, Баден-Баден, Брюксел, Ню Йорк, Сан Франциско, Сидней, Буенос Айерес, Милано, Женева, Берн под палката на Йохум, Ансерме, Клюитанс, Кнаперсбуш, Крипс, Волф, Кубелик.
"Техниката на Янков е солидна, идеите му в интерпретацията - сигурни. Безусловният контрол е впечатляващ... Има яснота в тази разходка на слушателя из света на музиката; след като вниманието му остава приковано в нея!", пише в."Дейли телеграф" през 1995 г. А в."Индепендант" отбелязва:"...Емоционално благородство - качество на силата - струи от изпълнението на Янков, което е докосване до истинското." Отзивите са цитирани по повод концерта на професора от Националната висша музикална консерватория в Париж, състоял се през 1999 г. в Лондонския Уигмър хол. Тези оценки остават валидни и за софийския концерт. Промислено подбраната програма показа умението на Венцислав Янков да открива за слушателя мисловната същност и очарованието в класика, романтизъм, модернизъм, без да пропуща българските ритми: Фантазия в до минъор от Моцарт, Соната 4 в ми бемол мажор от Бетовен, Балада 3 и Фантазия във фа миньор от Шопен, Пасторал от Любомир Пипков, Шест български танца от Бела Барток, Токата из "Гроба на Купрен" от Равел.

Людмила Маринова