Да рисуваш архитектура
"Тази книга няма претенциите да е високо теоретична и затова от нея може да се научи доста". Така започва издателското представяне на "Тенденции в съвременната архитектура" от Ян Цейка. Наистина в нея няма висока теория, но пък има проникновено разбиране на процесите във и около съвременната архитектура. Но и това разбиране е скрито в лаконичните, точни представяния на тенденции, автори и творби.
Съвременната архитектура, чието изкривено ехо срещаме понякога у нас, обикновено бива представяна в блестящи албуми и списания, пълни с прекрасни цветни фотографии на творбите, снимани в най-изгоден за тях ъгъл, с най-подходящото осветление. В тази книга тя е рисувана. Скиците на професор Цейка (от университета в Мюнстер, Германия) имат за цел не да ни възторгват, а да ни насочат към особеностите на творбите - на тяхната конструкция, форма, функционалност. И се оказва, че нарисувани, творбите са "хванати" много по-цялостно - в тяхната връзка с наследеното и във взаимните им връзки - отколкото ако бяха фотографирани.
Хубаво е да бъде видяна, зачетена и прочетена от повече хора тази книга. Ние рядко се интересуваме от архитектурата, още по-рядко имаме поводи за размисъл върху постоянния обмен, който тече между нея и другите изкуства, и културата като цяло.

Хр. Б.