Измерения
От 10 до 20 май в курорта Слънчев бряг за втора поредна година се проведе художественият симпозиум "Измерения". В него участваха художниците Стефан Божков, Красимир Добрев, Флорика Превенда (Румъния), Гълъб Гълъбов, Анета Дръгушану, Лиана Димитрова, Иван Пръмов, Богдан Пенев, Николай Неделчев и Цветана Векова.
Все още непренаселеният курорт и пролетта създадоха подходящи условия за работа. Морето с неговата извечна променливост по един или друг начин влязоха в платната на всеки от художниците. Анета Дръгушану, например, вплете в картините си образи от несебърските църкви в нежни, сивкаво-избелели тонове. Лиана Димитрова и Флорика Превенда пък преработиха по елегантен начин преексплоатираната морска гледка - плажът. Богдан Пенев, един от младите участници в симпозиума, представи най-новата насока в работата си в пет живописни платна. Той пресъздаде образи, пречупени предварително през криво огледало, а след това обработени по фото път. Резултатът - съвсем нова и неочаквана визия.
Част от времето си участниците прекараха в представяне на материали за досегашната си работа, за последните си търсения в областта на съвременното изкуство, обменяха опит в технологично и концептуално отношение.
Така за краткия период от 10 дни бе създадена изключително разнообразна в стилово отношение колекция, която ще бъде представена през есента в София.
През месец октомври 2003 предстои провеждането на втория етап от симпозиума "Измерения" - пластика от дърво. Той ще се проведе в курорта Пампорово, където в парковото пространство на хотел "Снежанка" участниците ще изработят своите триизмерни пластики.
Всеки от етапите на симпозиум "Измерения" представя отделни аспекти и измерения в изкуството. Провеждани по този начин, симпозиумите обогатяват и участниците в тях - с нови измерения, с нови идеи, с нови контакти.
Симпозиумът се спонсорира от бургаския "ПОНС" Холдинг и "Кока-Кола".

Мина Дечева