Мощ за 10 филма

Светлин Русев е прославен българин (и плевналия). Носи му се славата (още от миналия век) на може би най-мащабния художник (като талант, количество, формат); на най-преуспелия бунтар; на най-топлата връзка между властите вчера и днес; на един от най-авторитарните авторитети в републиката. Освен това, Светлин Русев е известен като страстен учител, родолюбец, колекционер, словолюбец...
След броени дни той ще навърши 70 (изглежда поне 10 години по-млад). По повод юбилея БНТ решила да му подари филм.
От видяното (и трудно чуто) в зала 6 (избрана вероятно заради ефекта "стенопис на живо и на кино") е очевидно вдъхновението на екипа, работата му като "за кауза" според терминологията на самия Светлин Русев. И още - постигната е взаимност между обекта и неговите "автори". От екрана Светлин Русев изглежда стъписващо сърдечен в сравнение с познатия му мрачен образ. Ситуиран сред хаотично-херметичния дух на ателието си или сред просторния сняг на Мъртвата долина в Плевен, той буквално обладава екрана с мощна харизма. И тя е още по-броненосна на фона на озъбеното ожесточение на платната му.
"Светлин" е акуратно направен филм, ала печално банален, като изключим неговия герой (и творенията му). Вместо да се заровят в сложната му поливалентност, авторите са се задоволили с папагалско повтаряне на медийни клишета, свързани предимно с политическата му биография. Предполагам, че и самият Светлин Русев е определял лимити, но винаги би могло да се намери ход за оригинален поглед, стига да знаеш какво и как гледаш.
Този филм обаче за мен е важен, тъй като най-сетне проумях дълголетното настояване на татко, че Светлин Русев е велик. Той продължава да не е "моят" художник, но ме порази с излъчването си, достатъчно не за 1, а за 10 филма. И това не е, защото съм от Плевен. Със сигурност.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Светлин, документален, БНТ, 52 минути, сценарист - Петя Тетевенска, режисьор - Дамян Петров, оператор - Мартин Велчев, консултант - Стефка Калева.
Премиера - 6 юни 2003, зала 6 на НДК