Богините-музи
На 6 юни първите випускници на специалност "Промишлени изкуства - мода" към Националната художествена академия показаха ревю-спектакъл в софийската Градска галерия. Адриана Герасимова, Таня Кунева, Македонка Ангелова, Никола Тенев, Миглена Николова, Елена Спасовска, Тина Якимова, Атанаска Петкова и Александър Гергинов вече са част от претенциозния свят на висшата мода, в който оригиналните идеи са изключително важни. Всеки от младите дизайнери се представи с колекция, посветена на някоя от богините-музи: Мелпомена, Калиопа, Евтерпа, Клио, Урания, Ерато, Полихимния, Терпсихора и Талия. Тези "покровителки и вдъхновителки на науката и изкуството, богини, осъществяващи връзката между земно и отвъдно, минало и бъдеще" са провокирали самостоятелно мислене у всеки един от студентите. Такава е и целта на този "проект": "изграждане на собствена позиция въз основа на световни взаимовръзки и тенденции в съвременния моден дизайн, култивиране на индивидуална чувствителност към актуалните потребности за естетика и функция, толериране на креативност в процеса на проектиране, изработка и представяне..."
Първи се появиха черно-белите модели на Адриана Герасимова, вдъхновени от Мелпомена (муза на трагедията). Последваха ги все нови и различни комбинации от дрехи. Публиката бе впечатлена от свободата на интерпретациите и разнообразието в отделните колекции.
Единственият, представил екстравагантна мъжка мода (тайната вечер на дендитата), беше Никола Тенев, провокиран от Клио - муза на историята.
В края Александър Гергинов внесе свежест с пъстрите си "сладки" модели, които явно не бяха професионални, но пък специално подбрани като типаж - леко налудничави в своята весела захарно-памукова обвивка. Виновница за появата на развеселената групичка е била Талия - муза на комедията.
Като цяло облеклата бяха провокативни, вихрени, смели, строги, нежни, обаятелни или ефирни. В повечето случаи те въздействаха като скулптури, допълващи човешкото тяло - пластични и раздвижени.
Водещ преподавател на първите дипломанти е Мариела Гемишева, според която дрехата "не е просто нещо, което се облича". Нейният оригинален подход е оставил отпечатък и върху студентите, което в случая определено не е недостатък. Тя е успяла да предаде чувството си за бунтарска естетика - винаги изненадваща и никога скучна. В някои случаи дрехите бяха свободно преметнати през тялото, закопчаващи се непринудено само със секретни копчета. Често бяха привързани към тялото с връвчици и висяха свободно в своята богата надиплена асиметричност. Понякога те се разтваряха и променяха първоначалната си конфигурация, разкриващи дискретно части от тялото.
Преподавателският екип включва още проф. Греди Асса, доц. д-р Любомир Стойков, Майа Богданова, Сандра Клинчева, Екатерина Цанева, Боряна Цанева и Нели Митева.

Светла Петкова