Ангели и дервиши

Ангели и дервиши, понесли се във вихрен танц, изпълват пространството на картините и се преливат в пластиките на Анжела Минкова. Вдъхновена от поезията на Джеляледин Руми, който проповядва любов към човека, верска търпимост и пантеистична представа за Бога, художничката създава крехките си, чувствени произведения, които показа от 5 до 21 юни в галерия "Астри". Любовта към поезията и интересът към танците на ислямските мистици, наричани дервиши или суфи, отвеждат Анжела Минкова в турския град Коня. Всяка година през ноември в този град дервишите демонстрират пред публика магичните си танци. Пътят на художничката обаче минава през приказния Истанбул. Преситена с впечатления, тя създава цяла поредица от акварели, преге и скулптури. Богатите ориенталски орнаменти без съмнение са оставили своя отпечатък в картините на Анжела Минкова, но не натрапчиво. Често тя използва блестящо златно, което допълва сияйното им излъчване. Повечето композиции са изпълнени в бяло с леки нюанси на сиво, виолет, синьо, кармин, пясъчно. Художничката нанася боята леко и ефирно на едри петна. Всичко изглежда въздушно и създава живо усещане за реалната атмосфера. В някои композиции основен елемент са танцуващите дервиши в бяло - с дълги поли, елеци и високи шапки. Понякога пространството е изпълнено от една или две фигури, а друг път те са съчетани с размножени в многократно умален вариант фигурки. Пищната ориенталска архитектура, съчетана с приказни елементи и причудливи детайли, също е намерила място в картините на Анжела Минкова. Погледът ни се впуска по криви улички с мързеливо протягащи се котки, пробягва по минарета, комини с кацнали по тях птици, летящи килимчета... Виждаме още пустиня с камили, бряг, осеян с призрачни вкаменелости, над които прелита ангел...
Основна част от изложбата са и причудливите пластики, които често са дървени, комбинирани с най-различни материали - кокалчета, клонки, камъчета. Когато се вгледаме по-внимателно, откриваме, че полата на един дервиш е... от гъба, а тялото му с вдигнати нагоре ръце - от почти необработена клонка.
Основна водеща сила в произведенията на Анжела Минкова е богатото въображение, фантазията, която е способна да открие в клонката - ангел, в камъчето - човешка глава, а в гъбата - развятата пола на дервиш.

Светла Петкова