Две - четири - шест ръце на пианото
Повече от четвърт век клавирното дуо Дора и Анастас Славчеви се вписват хармонично в музикалния живот като отлични професионалисти, които непрекъснато се допълват и обогатяват. На концерта им в Салона на изкуствата това бе потвърдено още в първата изпълнена пиеса - Фантазия във фа минор от Моцарт. Този път, на подиума, към своите родители се присъедини младият Георги Славчев, покорявайки публиката - не само като невероятно израснал пианист, но и като завършен музикант. Това го доказа с необикновената интерпретация на Соната-фантазия в сол диез минор, оп.19 от Скрябин, както и с Балада - 12 в си минор от Лист. (Тук се връщам към един отзив, писан преди години във в. "Култура" за първите изяви на Георги Славчев: "Препълнената зала стана свидетел на изригването на могъщ талант, вплетен в амбиция за самоусъвършенстване...")
Какво още за този пианист?
Лауреат е на 13 международни конкурса. Получил е солидно музикално образование в престижни американски университети, в момента защитава докторска дисертация при световноизвестния педагог Джон Пери в Южнокалифорнийския университет в Лос Анжелис. Концертира в Карнеги хол - Ню Йорк, и в други културни центрове на Северна Америка и Европа. По наблюденията на своя професор, Георги Славчев влага необичайна страст и чувство в изпълнението, а техническите възможности му позволяват по неповторим начин да поднесе музикалния образ - с голяма дълбочина и поезия, която може да доведе публиката до сълзи.
Втората част на концерта бе атрактивен момент - пиеси за 6 ръце на едно пиано. Началото беше Романс и Валс от Рахманинов. Последваха специално написани пиеси - Импресия-Ехо от Александър Йосифов, който отлично познава дуото Славчеви и с лекота прибавя "още две ръце". Интересен беше и концертът на Филип Павлов със заглавие "Сънувах Америка" в три части: Вчера - Днес - Утре. Последната част все още не е написана, но "Утре" ще чуем на следващия концерт, може би. А Николай Стойков междувременно бе сътворил специално за случая нова Пиеса. Фамилия Славчеви я поднесе като естествен финал на концерта.

Милкана Манева