В рамките на III фестивал на поезията бе представена антологията "Лирика 2003" (20 юни т.г., НДК). Изданието събира българските поетически творби, разпространявани безплатно на цветни листовки по време на VIII салон на изкуствата. Готовото вече книжно тяло представиха четирима от дванадесетте редактори на литературна периодика, участвали в селекцията на публикуваните поети.
Според Георги Константинов антологията доказва, че българската поезия своевременно възприема новостите от световното литературно пространство, без да губи своя собствен облик. "Животът ми не е поезия, но поезията е моят живот. Това е съдбата на повечето български поети днес", самоцитира се в заключение Константинов. Иван Теофилов се обяви срещу антологичността на книгата - "Антологията е работа на един субективен поглед, а това, което ние направихме, е сборник". Класикът определи като най-ценна възможността, която изданието дава, да се види "изоставането на някои автори и отиването твърде напред на други".
Георги Господинов цитира Атанас Далчев - "Присъствието на толкова различни почерци в една антология зашеметява сетивата" - и оцени като положително наличието на снимки на авторите, защото: "Ние вече започнахме да не се познаваме помежду си".
Владимир Зарев обясни, че дори да е еклектична, антологията ще остане в литературната биография, защото "всяка биография е еклектична".
Със свои поетически и музикални изпълнения в премиерата се включиха Тома Марков, Станка Пенчева, Светла Дамяновска и "поетите- трубадури" Михаил Белчев и Гриша Трифонов...

Анахит Хачикян