Двоен рожден ден във Варна
Във Варна хористи от няколко поколения, основатели, диригенти, пианисти и вокални педагози се събраха да благодарят за годините, преживени със своя любим детски хор "Добри Христов", който закръгли половин век, и Хора на девойките, който навърши 35 години.
С много вкус бе подбрана програмата на концерта, включваща предимно български произведения, с които съставите са печелили престижни международни награди. Несъмнено главната заслуга за успехите на тези формации в последните години се пада на Захарина Милкова - Никитасова, главен диригент на двата състава, която успя да обедини отделните певчески групи в голямата хорова школа "Добри Христов". Да си диригент във Варна, където се провежда Международният майски хоров конкурс, да си наследник на такива изтъкнати диригенти, като Веселин Иванов, Лидия Душек и Марин Чонев, е отговорна задача, която Никитасова пое като своя мисия. На сцената се редуваха от най-малките дечица на хор "Морски звездички" с ръководител неуморимата Елена Кунчева до жените от Вокалния ансамбъл, бивши хористки на детския хор и Хора на девойките.
Обикновено на такива концерти преобладава емоцията. Но в случая не бе пренебрегнато и художественото изпълнение. А фактът, че Захарина Никитасова даде възможност на своята помощничка Ирена Коларова - Таушанова да дирижира цялата програма на Детския хор, е едно от доказателствата, че тук се работи в екип - нещо много важно за хоровото изкуство, особено когато става дума за работа с деца .
Представена бе малка панорама на българското хорово творчество. С общо изпълнение се представиха девойките и жените, събрани в ансамбъл. Сред качествата на този великолепен хор са чудесните гласове, изравнената звучност, точно дозираната динамика.
На финала бе връчена наградата "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци за талантливата диригентка Захарина Милкова - Никитасова.

Райничка Попова