Изданието "Политически речи 1962 - 2002 г." на д-р Желю Желев (шесто издание от поредицата "Президентска библиотека") бе представено в присъствието на настоящия президент, депутати, министри, актьори, журналисти и поклонници (25 юни т.г., НДК).
Премиерата откри Антонина Желязкова, според която "най-вълнуващ е чисто човешкият план на книгата, открояващ образа на един последователен човек, избрал веднъж завинаги и следвал неотклонно своя път". Изданието представи Георги Величков, "най-талантливият сред писателите либерали": "Книгите на Желев представляват документи, които не могат да бъдат фалшифицирани; те ще бъдат ползвани от нашите потомци, за да разберат, че в края на XX и началото на XXI век не са живели само идиоти", емоционално започна писателят. И описа накратко пътя на СДС през 90-те години и ключовата роля на д-р Желев - "винаги да предупреждава, когато партията е тръгнала по лош път"...
Георги Мишев обрисува Желев като "природен феномен" - "защото никой досега не е обяснил защо и как се ражда човекът личност". "Късмет има Желев, че се е появил в средата на XX в., защото иначе не му мърдаше я остров Света Елена, я някоя барачка в гората", каза още Мишев.
Стефан Дойнов нарече книгата "учебник по демокрация" и призова всички да си дадат сметка, че "на Желю Желев дължим безкръвния преход преди 14 години - нещо, което няма аналог в българската, а може би и в европейската и световната история!".

Анахит Хачикян