Плевенският поглед към фолклора
Северняшкият ансамбъл представи две премиери в една вечер в галерия "Илия Бешков" в Плевен: ново компактдиск-издание "Фолклорни перли" и първо изпълнение пред публика на музикално-танцовата постановка "На север от Балкана".
"Тъкала ли си, момина мале", "Неранза" , "Момиче, голям дявол" са само някои от песните, включени в албума. Подбрани са обработки от различни музикално-диалектни области - Родопите, Пиринско, Шопско и, разбира се, Средна Северна България. Това е първият самостоятелен албум на Северняшкия ансамбъл и вероятно целта на Лилия Тошева - диригент на хора и главен художествен ръководител, е да покаже чудесните възможности и на хора, и на оркестъра с изпълнения на различни по характер репертоарни пиеси. На концерта в Плевен чухме някои от тях - сложната за изпяване, но и много красива песен на Красимир Кюркчийски "Мама Рада дума", "Залиби дядо", писана от Драгомир Ненов за школуван хор, както и няколко от най-известните заглавия, носещи подписа на Николай Кауфман - "Челебийче", "Ружице девойко", "Хорото тропом тропаше". Албумът "Фолклорни перли" представя почти всички композитори в жанра, допринесли през годините за създаването на репертоара на ансамбъла - Ангел Шопов, Веселин Личев (сегашния ръководител на оркестъра), Анастас Наумов. Най-голям е, безспорно, приносът на Иван Вълев, който десетилетия беше главен художествен ръководител. Под негово ръководство съставът е изнесъл над 4500 концерта по цял свят. Днес Лили Тошева е човекът, който търси нов репертоар. Търси и пътеки за по-добра изява на Северняшкия ансамбъл. Подготвили са песни - този път само от Плевенско - за следващия албум. Вероятно ще запишат и музиката към музикално-танцовата постановка "На север от Балкана". Находчивост, виталност, красота и съвременно мислене - без да се прекрачват границите на традицията. Може би тези са думите, които най-кратко характеризират добре свършената работа - и на композитора Георги Андреев, и на хореографа Тодор Бекирски, и на танцовата трупа с ръководител Илиана Михова. "На север от Балкана" се нарежда сред най-доброто в жанра.
На сцената със "северняците" беше и доц. д-р Мариана Булева. Тя обявяваше изпълненията, разказваше историята на някои от песните, представяше авторите и изпълни ролята си на медиатор.
Следващата посока за Северняшкия ансамбъл е Авиньон за участие в Международния фолклорен фестивал и концертно турне с пет различни програми в други градове на Франция. До края на годината ще представят и още три премиери, една от които е съвместна продукция с Драматичен театър "Иван Радоев".

Албена Безовска