През 1982 г. бях по работа в Разградския театър. Предстоеше уговорена среща с отговарящ за културата от окръжното ръководство. Звъннаха на Светла, секретарката на директора, и... срещата беше отменена. Нещо извънредно се е случило и ръководството вече пътува за местопроизшествието. Какво се е случило? - питаме разтревожено. Нещо открили край Свещари. Какво са открили? Къде е това Свещари? Нещо криминално ли (лошият вариант)? Или находище на полезни изкопаеми (желателният вариант)? Така и не стана ясно същия ден.
...20 години по-късно влизам в Тракийската царска гробница. През 2000 г. е открита за посетители. Видях я поразен и смятах, че това е всичко. Година и нещо по-късно отивам вече като покръстен, за да разбера, че дори гробница като тази не може да изчерпи потенциала на възторга ми. Виждам и Демир баба теке, и поляните на Сборяново, и крепостта...
Да голяма степен подобно е внушението и на албума Историко-археологическият резерват "Сборяново", издаването на който е посветено на 20-годишнината от разкриването на Свещарската царска гробница.
Сборяново е свят свят, който трябва да се види - поне през достойния за него албум. Но най-добре - все пак "на живо".

Н. В.