Симпо 2003
На 26 юли беше осветена най-новата част от скулптурния парков комплекс в село Илинденци. Шестото поредно издание на скулптурния симпозиум, организиран от фондация "Арт център Илинденци" с председател художникът Иван Русев, събра Емил Попов, Цветослав Христов и Георги Лазаров. Те работиха в селото между 1 и 25 юли със съдействието на Милен Иванов, Ангел Каравлахов, Митко Златанов и Джи Хуа от Сеул. Проектът "Мрежата-2" допълни направеното през миналите години с нова мраморна нишка, свързваща отделни произведения в искрящо бяла цялост. Пътеката, изградена от мраморни късове, се изкачва по стълби - на места артистично неравни, редуващи се с необработени участъци, преминава през колонадата на Емил Попов, поставяща акцент в ансамбъла, и достига до подножието на хълм, за да образува кът, подобен на светилище.
Селският площад е оформен от скулпторите с нови пейки и кашпи, за основа на които служат деликатно обработени мраморни отломъци. Те съвсем естествено се свързват с идеята на симпозиума за единение с природата.
Организациите, подпомогнали тазгодишното издание на симпозиума, са "Илинденци мрамор" АД, фондация "Про Хелвеция", фондация "Св. св. Кирил и Методий" и Студио Макс.
Повече за скулптурния симпозиум "Илинденци" очаквайте през септември на страниците на "Култура".

С. П.