Епизод в Античния театър
С импозантен спектакъл на "Аида" в рамките на XVII Вердиев фестивал бе отбелязана 25-годишната творческа дейност на прочутия тенор Калуди Калудов. Отдавна Пловдив не бе ставал свидетел на подобно музикално събитие. Любителите на операта бяха изпълнили плътно Античния театър, на чиято сцена се разгърна внушителната постановка. Като постановчик Павел Герджиков беше използвал рационално мащабното сценично пространство и беше придал релефност и динамика на масовите картини, подпомогнат от умело експонираните, решени в традиционен дух, декори на Иван Савов.
Радамес на Калуди Калудов беше излят в музикално и актьорско отношение, събрал майсторството на големия певец и щедростта на артистичното себеотдаване. На юбилейния си спектакъл той имаше достойни партньори: Мариана Цветкова като Аида - звезда също от световна величина с мощен и красив глас, добре овладян в различните регистри; Амнерис на Елена Чавдарова-Исса не им отстъпваше по драматическа изразителност и пластичност на музикалните фрази. Силни, въздействащи образи направиха също Александър Крунев (Амонасро) и Петър Найденов (Рамфис) за разлика от Орлин Павлов, чиито Фараон бе доста блед вокално.
На пулта беше Пламен Първанов. Въпреки отсъствието на немалка част от титулярния оркестров състав на Оперно-филхармоничното дружество - Пловдив, и въпреки чувстващата се умора у инструменталистите ("Аида" беше четвъртият им поред спектакъл в рамките на фестивала след "Набуко", "Трубадур" и "Риголето"), Първанов успя да изгради стабилно оркестровата партия и да я превърне в гъвкаво реагиращ участник в спектакъла. Към неговата безспорна заслуга за успеха на "Аида" ще добавя и тази на Богдана Попова и Младен Станев - диригентите на Старозагорския оперен хор, който показа висок изпълнителски потенциал.

Юлиан Куюмджиев