За трети път Академия Русалка
Какво кара всяка година световноизвестни музиканти и млади изпълнители от цял свят да прекъснат ангажиментите си, за да прекарат 10 незабравими дни в компанията на участниците в Лятната музикална академия "Русалка"? Отговор на този въпрос могат да дадат всички, които са взели участие поне в едно от трите издания на Академията.
Съчетание на природа, уединение, всички необходими удобства бяха предпоставката за чудесната атмосфера, в която се потопихме всички - 71 участника в Академия "Русалка" 2003. Присъствието на елитни преподаватели, почетният патронаж на г-жа Зорка Първанова и специалното посещение на министъра на културата проф. Абрашев придадоха допълнителна тежест на събитието.
Тази година в Музикалната академия участваха 60 млади музиканти от България, Франция, Сърбия, Япония, Русия, Гърция и световноизвестните гост-професори:
Сергей Кравченко - цигулка, Русия, Александър Семетски - пиано, Русия, Вадим Сахаров - пиано, Русия, Томока и Мамору Кайшиге - пиано и камерна музика, Хидеко Кобаяши - пиано, Япония, Мануел Диас Криадо - пиано, Испания, Жени Захариева - пиано и камерна музика, Реса Колева - пеене, Христина Ангелакова - пеене, Ангел Станков - цигулка и камерна музика, Жан-Бернар Бошан - тромпет, Франция.
Проф. д-р Иванка Стоянова, която живее и работи във Франция, изнесе лекция на тема "Съвременни вокални и инструментални техники".
В сравнение с миналата година, когато преобладаваха пианисти, вокалисти и тромпетисти, тази година цигуларите заявиха своето присъствие много ярко особено с участието на един от асовете в световната педагогика - Сергей Кравченко. Той преобърна вижданията за цигулковата школа и предложи най-ефикасни рецепти за всякакъв вид технически трудности. Имахме чувството, че той и сега поддържа целия цигулков репертоар.
Целта ни беше не само младите музиканти да усъвършенстват своето майсторство, но и веднага да представят на концертна сцена резултата от уроците с големите майстори. По този начин сцената като "фурна за печене" на творбите допринесе за по-нататъшното навлизане в уникалната същност на всяка творба. За 10 дни бяха изнесени 6 концерта. В последните 2 заключителни концерта участниците от Академията и оркестър "София Симфониета" с диригент Свилен Симеонов изпълниха творби на Моцарт. Мнението на руските педагози Сергей Кравченко и Александър Семетски за Академията беше изключително високо. Те многократно подчертаха предимството, която тази академия дава, младите музиканти да свирят с оркестър.
Беше проведен традиционният конкурс за "Най- добро изпълнение на творба, посветена на водата". Лауреати са пианистите Александър Лялиос, дуото Юки Хошино и Марико Нагасаки и Наоко Танака.
Като артистичен директор на Академията, за изминалите три години се убедих, че създаването на Международна лятна академия е една много успешна форма, чрез която се събират на едно място музикални изпълнители от световна величина и млади таланти. Трите досегашни конкурса бяха посетени от 164 млади изпълнители.
Всички участници от миналата година са постигнали изключителни успехи в своята кариера - лауреатства на международни конкурси, както и покани за ангажименти в чужбина. Сред най-отличилите се са вокалистът Иво Йорданов, пианистите Лилия Костова и Георги Черкин, цигуларите Дарина Малеева и Кристина Хинова, пет японски млади изпълнители...

Проф. Жени Захариева