Обрати
Мина и замина една годишнина. Отбелязването й бе свързано с доста неудобства за актуалните, както се казва, нагласи на политици и медии у нас, та затова бе предпочетено да бъде обърнато повече внимание на другото събитие, случило се на същата дата - 11 септември.
Днешните нагласи не ни позволиха да си припомним в истинското му значение за ония години случилото се през 1973. Превратът на генерал Пиночет срещу президентът-социалист Алиенде в Чили всъщност беше планирана акция на американското правителство, влязло в съюз с мултинационалните корпорации, подпомогнати от мълчаливия отказ на Брежнев да се ангажира на другия край на света. Всичко това е вече достатъчно документирано (признато е дори и от Хенри Кисинджър). През 1973 г. този преврат се възприе с възмущение от целия свят. Нека напомня, че тогава светът беше доста по-"ляв" от сега. Американците се опитваха да се измъкнат от Виетнам. Ефектът от първата нефтена криза през същата година (който щеше да сложи край на бурния следвоенен растеж, продължил 28 години) още не беше почувстван, камо ли осъзнат.
Светът по него време беше силно антиамерикански настроен. Както е впрочем и днес, два години след друг 11 септември. Отношението на младежта и интелигенцията към кървавия режим на Пиночет дълги години остана рязко отрицателно, в същото време постепенно икономиката на страната започна да се дава за пример. Превратът на Пиночет беше сложил началото на глобално настъпление на дясното. Днес около половината чилийци не желаят да се занимават повече с датата 11 септември, според социолозите.
Почти сигурно и 11 септември 2001 година с течение на времето ще бъде възприеман по далеч по-сложен начин, отколкото сега. Днес обаче още сме в Афганистан и Ирак, откъдето измъкване не се вижда. Освен ако... Руският канал ОРТ съобщи, че американските военни в Ирак сериозно обмислят да подменят лекото стрелково оръжие на своите части в Ирак. Карабините М16 не функционирали добре в пустинята, пясъкът предизвиквал засечки. Докато автоматът Калашников работел нормално - а от него, от саддамово време, имало на склад милиони единици. Американците така го харесвали, че го подарявали за награда на отличилите се техни войници. Като си помисля само - Алекс Алексиев, гений от Ранд корпорейшън и Филип Димитров, български министър-председател, ни убеждаваха сума време, че "Калашник"-ът отдавна е демоде, не трябва никому, а ние трябва да спрем производството му. Което и направихме...
Всъщност, ако става дума за годишнини, тъкмо на 11 септември 1941 година е започнат строежът на Пентагона.

Христо Буцев