Хосе Кура - тенорът, който набира все повече популярност не само на оперните сцени, но и на диригентския подиум, а също и като композитор, ще се представи за пръв път пред българската публика на 28 септември в зала "България". Този път е в амплоато си на диригент. Под палката му ще прозвучат творби на Чайковски, Бородин и Респиги, а негови партньори са музикантите от различни български оркестри, събрани във Филхармония "България", чийто основател и ръководител е Джими Крумбах - диригентка, която в момента живее в Германия, а е започнала кариерата си в България с камерния ансамбъл "Мадригал". Гостуването на аржентинския музикант е резултат от нейната инициатива и на плановете й за по-дълготрайно сътрудничество с Хосе Кура на подиума и в звукозаписното студио.
Хосе Кура днес се смята за един от най-многостранните творци на своето поколение. Възхваляван е както за интерпретациите си на Верди и Пучини, така и за пристрастието си към френския репертоар. Отдава дължимото и на музикалната традиция на Латинска Америка. Кариерата му в Европа започва през 1991, а три години по-късно дебютира в САЩ. Работи в сътрудничество с диригенти като Рикардо Мути и Рикардо Шаи, а често в една концертна вечер се изявява и като диригент, и като певец. Роден е през 1962 в Росарио, Санта Фе. Аржентинският тенор е започнал музикалното си образование с уроци по пиано, по-късно акцентира върху заниманията по хорово дирижиране и композиция.
Младежките му пристрастия към поп-сцената днес имат своето продължение в шоу-акцентите, които поставя в рециталите си. Според него един спектакъл е успешен тогава, когато предизвиква ново настроение и кара зрителя да се промени - поне за кратко. А отношението си към интерпретацията на оперната сцена синтезира по следния начин: "Силните внушения могат да се постигнат и с обиграването на един-единствен предмет на празната сцена. Не е необходимо и да крещиш, за да бъдеш драматичен - човек може да преживее най-силната си драма и в пълна тишина..."

Е. Д.