Към родителите
В събота, 13 септември, по книжарници и вестникарници бяха разпространени 10 500 екземпляра от първа книжка на "Откривател", българското издание на "National Geographic Kids", детската версия на световноизвестното списание. Цената на отделен брой е 2,50 лева, а "Откривател" ще бъде на пазара всяка първа събота от месеца в обем 32 страници плюс класическата рамкирана с жълт кант корица и подарък-плакат. Списанието е насочено към възрастта между 7 и 12 години и ще се разпространява изключително чрез абонамент, на клубен принцип.
"Егмонт България", българските партньори на отпечатваното в САЩ в 900 000 тираж "National Geographic Kids", се похвалиха, че "българските деца са сред първите в света, които ще го четат на родния си език". (Списанието вече излиза на японски, а по-късно тази есен - и на словенски, румънски и руски.) Следва да се припомни, че официалният издател на "National Geographic" - Националното географско дружество на САЩ - е най-голямата образователна организация с идеална цел в света.
Първа книжка на "Откривател" съдържа оригинални текстове и (фантастични!!!) фотографии, посветени на животни, природни явления, наука, технологии, любопитни факти и събития. Налице е и малък български дял.
Към влога ни американците не предявяват строги пропорционални изисквания, стига той да не подменя духа на изданието и да не представя картини на насилие, довериха българските издатели. Всичко обаче се гледа "под лупа" от държителите на марката. Затова за премиерата на "Откривател" "Егмонт България" са ангажирали фотографите Иван Бакалов (за снимките на Перперикон), Любомир Клисуров (за портретите на черноморското конче) и Юлиан Ангелов (за снимката на езерото "Окото" в Рила). Изданието предвижда и фотошкола на забележителния Иво Хаджимишев и Николай Трейман. Що се отнася до постоянните рубрики в "Откривател", то те са "Календар", "Пъстрата планета", "Страхотни животни", "Технотайни", "Забавник". (А през октомври, като част от световната премиера в 30 страни, "Егмонт-България" ще издаде албумът "През обектива", съдържащ 250 велики фотографии от архива на "Нешънъл Джеографик", обхващащ повече от век, повече от 10 милиона изображения...)
Като баща вече съм уверен в нуждата от драстично налагане на стандарти в книжнината, предназначена за малолетните зрители/слушатели/читатели. (Вижте само "правописа" на книжката "Патилата на Зайко", подписана с "Галина Златина" и издадена от "Златното пате"!) Затова не мога да не приветствам появата на "Откривател" на българската културна сцена, дори да звуча като негов рекламен агент. Защото българската детска версия на "National Geographic" не само забавлява, тя материализира мечтата на Ерих Кестнер от "Хвърчащата класна стая": обучението се превръща в оглед... А смислените родители могат да предложат списанието на децата си като антидот поне на обноските в кварталния интернет клуб.

15 септември 2003

Марин Бодаков