Интервю с перце

Николай Бареков е добър телевизионен водещ. bTV определено сполучи, привличайки го от телевизия "Европа", където правеше предаването "17 и 10", наследено след напускането му от Явор Дачков (и вече унищожено от собственика на "Европа" по цензурни причини). Инфантилизма на Оги в "Тази сутрин" той замести с по-сериозен и отговорен тон, дисциплинира в него и колежката си Мариана Векилска; сутрешният блок на "зелената" телевизия стана по-важен за публичното пространство и за случването там на "събития" в мизерното им тукашно политико-медийно разбиране: някой нещо казал, друг - разбрал-недоразбрал, го опровергава, трети пък хептен не в час развива някакви свои лични теории. Е, има известно припокриване между "Блиц" на Георги Коритаров и захласността на Николай Бареков по политическото, но в общи линии допълването е повече, не преченето. И е така, защото тъкмо водещият на "Тази сутрин" съумява да продължи онова гражданско говорене, характерно за Георги Коритаров. Изглежда заради тази способност ръководството на първата българска частна национална ефирна телевизия избра тъкмо Николай Бареков да проведе интервюто с премиера Симеон Сакскобургготски - очевидно програмно за сегашното управление и ключово за bTV в съграждания от нея имидж като за по-чувствителната към обществените болежки телевизия в сравнение с БНТ. За жалост обаче, интервюто не се получи - твърде хрисим беше интервюиращият, твърде удобни и предвидими като отговор въпроси задаваше, за да може да прерасне то от качеството си на тривиална медийна изява на конкретен управляващ в значим социален и политически факт.
Естествено, наясно съм, че задаваните от Николай Бареков въпроси са предварително уточнени, одобрени и прошнуровани от канцеларията на министър-председателя и от неговите PR-съветници. Подобни медийни начинания не се случват спонтанно - те са добре организирани, взаимно съгласувани и всякакво кривване встрани от предварителния сценарий не само че не е желателно, но е и недопустимо. Работата обаче е, че цялата тази фризираност нахално се набиваше в очи по време на разговора и то така, че в един момент тя замъгли и въпросите, и отговорите, оставяйки в устата горчив вкус за манипулация и нагласеност. Сякаш на екрана беше друг Николай Бареков - гипсиран, стегнат, вдървен. Кротко си редеше въпросите, получаваше си очакваните отговори и дори когато отсрещната страна услужливо му подаваше реплика, за която можеше да се хване и да оживи разговора (като например за "деполитизираните" местни избори), тя оставаше без последствия и без ответен журналистически рефлекс. Симеон Сакскобургготски дотолкова комфортно се чувстваше в компанията на уж питащия, че чак си позволи да се обърне към него по типичния за него високомерно-"монархически" начин: "Вижте, Бареков..." Но как да бъде внимателен и нащрек, след като отсреща му подават само удобни и лесни въпроси от рода на: "Какво става на другия ден след 800-те дни, какво предстои като следващ етап?" Все едно не съществува никаква криза в управлението, все едно то е стабилно и непоклатимо, все едно няма никакви прогнози за срив и срам на НДСВ след местните избори?! Нищо такова няма, но пък има "следващ етап" на 800-те дни... Сякаш този етап е саморазбиращ се, а не е поставен под въпрос все по-силно и осезаемо.
Всъщност интервюто на Симеон Сакскобургготски, проведено от Николай Бареков и излъчено по bTV, си беше една чисто предизборна пропагандна PR-акция. Интервю с перце: целта е не да се разчепкат щекотливите места на управлението, а да му се даде шанс да ги замаже и оправдае и то пак да се опита да внуши, че само и единствено в този си вид предоставя на страната възможност за просперитет и развитие. Разбира се, няма лошо, но защо е необходимо едно чисто и просто агит-мероприятие да се представя пред зрителите като едва ли не сензационен с откровенията си разговор с премиера? Не е ли по-лесно да се обяви той за това, което в действителност е: едно най-банално предизборно обръщение, състояло се малко преди датата 26 септември, когато на практика започва кампанията за местните избори.

Митко НовковПетък,
ранна утрин