Гастрол на танцовата трупа на Джон Джасперс
На 11 октомври 2003 от 19 часа в салона на НДТ "Сълза и смях" ще бъде показан спектакълът "Само двама танцьори" на танцовата трупа на Джон Джасперс от Ню Йорк.
Това е представление за възприятието и очакването. То се занимава с това как архитектурата и опитът оформят определени очаквания, които от своя страна налагат граници и структурни йерархии на нашия сетивен опит. Като зрители - съзнателно или не, избираме дали да приемем или да се опитаме да променим тези предопределени йерархии. Заниманията на Джасперс с Буто техника в Япония през лятото на 2002 г. силно са белязали изразните средства на спектакъла. Ръководителят на трупата живее и работи в Ню Йорк. Негови работи са представяни в САЩ, Бразилия, Израел, Япония и в цяла Европа. Носител е на редица престижни награди, сред които Ню Йоркската награда за танц и изпълнителски изкуства (наградата "Bessie", 2001), наградата Дорис Дюк (1998), наградата на Kuenstlerhaus Mousonturm във Франкфурт (1997).
Турнето в България се осъществява с подкрепата на Trust for Mutual Understanding, САЩ, и с техническата подкрепа на Сорос център за културни политики.
На 12 и 13 октомври от 13 до 18 часа Джон Джасперс и Джулиет Мап ще проведат уъркшоп за танцьори и хореографи, на който ще бъдат представени съвременни танцови техники. Всеки от двата дни ще включва сесия по композиция, водена от Джон Джасперс, чрез която участниците ще се запознаят с хореографския подход и структурирането на танцовото представление, и двучасов урок по танцова техника, воден от Джулиет Мап.

К