Кой е Кутциа?
Оправдани бяха слуховете в западната преса, че (напълно?) неизвестният у нас Дж.М.Кутциа ще бъде Нобеловият лауреат за литература през 2003 г.
При обявяването на наградата Шведската академия го нарече "педантичен в съмненията си, безжалостен в критиките си към жестокия рационализъм и козметичния морал на Западната цивилизация". Освен това Академията изтъкна композиционното майсторство и проницателността на южноафриканския писател (прочее, Южноафриканската република вече има една литературна нобелистка, Надин Гордимър, през 1991).
Разнородното творчество на Джон Максуел Кутциа се занимава с расовото разделение на африканския юг. Литературният му дебют е през 1974. Сред най-известните му романи са "В очакване на варварите" и "Железният век". Романът му "Враг" е съвременна версия на "Робинзон Крузо". Кутциа е първият в историята й двукратен лауреат на наградата "Букър" - за романите "Животът и епохата на Майкъл К." и "Позор". Критиците сравняват пестеливия му стил с този на Франц Кафка и Самюел Бекет.
Кутциа е роден на 9 февруари 1940 в Кейптаун в семейство с немски и английски корени, английският е първият му език. От началото на 60-те се препитава като компютърен програмист във Великобритания. Учи литература в САЩ, където впоследствие преподава в различни университети. От миналата година работи в Университета на Аделаида, Австралия. На шведски са преведени 8 от книгите му, а пресата в Скандинавия оживено коментира, че Кутциа не само отказва интервюта, а дори с издателите си контактува чрез пощенски пликове.

Култура