Дискретни кинорефлексии

Писателят Любен Станев е автор и на сценариите на игрални филми, между които "Цар и генерал", "Мъже в командировка", "Наковалня или чук", "Предупреждението", "Тази хубава зряла възраст", "Човек на паважа", "Софийска история"... Съвместно с Иванка Гръбчева той пише сценария и на 7-серийния телевизионен филм "Жребият" (по мотиви от романите "Земя за прицел" на Свобода Бъчварова.)
Затова и споменната му книга възпроизвежда атмосферата, в която киностудията в Бояна е правела до 23 (!) филма годишно. "Докато се раждаха филмите" изследва идеологическите стандарти и лъкатушения в киноиндустрията, разказва за политическите компромиси на авторитетни фигури (като Иван Радоев) и нравствените терзания на самия сценарист... За перфидната ситуация в българското кино е показателен разказът за превръщението на сценария "Заледеният мост" във филма "Наковалня или чук", в работата по който омерзеният Станев не участва, но името му на съсценарист стои в титрите. Такива са и страниците, посветени на Въло Радев, който споделя пред Станев, че "това дали творбите му харесват или не на първия човек в страната, било за него от изключителна важност и предопределяло на сто процента творческите му предпочитания"... Разколебан е и свръхоценностеният след 1989 образ на Георги Марков, представен ни тук като суетен играч.
Разсъжденията на Любен Станев върху възможността на неговия успех също излъчват искреност: "Нищо чудно, тъкмо на него (Кюлюмов - б.а.), комуто бях подал ръка при създаването на сценария на първия му филм "Златният зъб", да дължах предполагаемия си статут на творец, набелязан не за най-черна и банална служба на ДС, а за нещо по-различно и значимо: приобщаването към важни за партията теми..."
Самочувствието на Любен Станев, автор на социалистически бестселъри като "Софийска история", е оправдано от интереса на публиката и идеологически неангажираната литературна критика, затова и тонът на мемоарите му спокойно загатва за автентичните апории на онази неприятна епоха. Носталгията по силното време на "Бояна" обаче е неминуема.
Мемоарът "Докато се раждаха филмите" бе представен миналата седмица в Унгарския културен институт.

М.Б.





Любен Станев. Докато се раждаха филмите.
Автобиографичен роман.
ANPEX publishers.
София, 2003.
Цена 5 лева.
(Книгата е издадена и с любезното съдействие на Бояна филм ЕАД.)