И твойта майка ще се чуди,/
тайно мисли, че сме лу-у-у-ди...


Правило 10: Истината е велика, но е невъзможно да я постигнеш.
Из Манифест на Чароластра - Звездния каубой

"И твойта майка също" е екстазно road movie из Мексико, където секс, цигари и дрязги се боричкат в дива надпревара, а зрелостта е магнетична енигма.
Теноч (Диего Луна) и Хулио (Гаел Гарсия Бернал) са тинейджъри от различни прослойки, приятели по силата на своя Манифест на Чароластра - Звезден каубой (впоследствие става ясно, че животът е по-радикален и от най-железните постулати a priori). Щури и огнени, момчетата нямат търпение да станат мъже според собствените си представи, т.е. да чукат, да се "джойнтват" и наливат. Втурват се да възмъжават. За да е по-сладък купонът, забърсват роднинската кака от Испания Луиса (Марибел Верду), която пък има своята си мотивация да ги последва.
Тримцата поемат с кола към морското изкушение "Устните на Рая", а на фона на сексуалните им упражнения, откровения и скандали се простира Мексико отвъд екзотиката (и сапунките) - необятност, мизерия, човечност, гъски, мъдрост (картините бегло напомнят финала на "Д-р Т и жените" на Олтман)... През цялото време задкадров глас направлява зрителското внимание по посока назад-напред в историята.
Дързостта е доминантата в "И твойта майка също" - тя е в спазматичния нихилизъм към етичността, в еротичната тръпност на ситуациите, в неукротимата пъстрост на пейзажите, в съкрушителния сексапил на Марибел Верду (добра актриса, та дори и в гръб), в петльовското перчене на младежите (очарователните Диего Луна и Гаел Гарсия Бернал), в агресията на бреговите прасета, в насилието без дори един куршум... Но всичко си има цена, подсказват мексиканските братя Куарон. И финалът на филма е катарзисно-душен.
"И твойта майка също" е парапреживяване: от една страна е емоционалната възбуда от перипетиите на екрана, от друга - изпитанието на собствените ти етични нагласи. Като пинг-понг подскачат смехът от вулгарните каламбури и съпротивата пред обилността им; радостта от виталното безразсъдство и страхът за въздействието му върху таргетгрупата, към която всъщност филмът е прицелен. И стреля точно, ако съдя по реакциите на премиерната публика в кино "Мир" (предимно млада и клубна). Боя се обаче, че освен като атрактивно-горчиво извънхоливудско преживяване на тема "свобода, любов и смисъл" (не че не сме гледали и по-добри такива), според простодушни естетически аршини "И твойта майка също" би могъл да се възприеме и като апологетика на джойнта или манифест на безхаберния секс. Зависи от гледната точка, разбира се.
След успеха на "Говори с нея" на Алмодовар, младата разпространителска компания Bing Bang! (но с биография в рекламата) отново залага на световен испаноезичен хит (макар и леко залежал). И го пуска с адекватна стратегия: от веселите плакати из София, разрушили хегемонията на предизборната скука, до шегобийското парче на Белослава и "Ъпсурт", помирило мариачи, хип-хоп и поп. С радикалния си кикот, включително и в заглавието, "И твойта майка също" пък помирява поколения.

Геновева Димитрова



От пръв
поглед


И твойта майка също (Y Tu Mama Tambien), САЩ-Мексико, 2001, 105 минути; режисьор - Алфонсо Куарон; сценарий: Алфонсо Куарон, Карлос Куарон; продуценти: Серджо Агуеро, Алфонсо Куарон, Дейвид Линде; оператор: Емануел Лубески; в ролите: Марибел Верду, Диего Луна, Гаел Гарсия Бернал, Ана Лопес Мерсадо и др.
Разпространител за България: Big Bang! Entertainment