Денят започва: фалстарт

В БНТ са обхванати от всеобща тревога - сутрешният блок на държавната телевизия "Денят започва" не е добър, рейтингът му в сравнение с "Тази сутрин" - конкурентното предаване на bTV, е катастрофален. Положението се търпеше как да е по времето, когато Милен Цветков удряше в земята и двете предавания, но след свалянето му от екрана на Нова телевизия ясно се видя, че нещо във формулата на "Денят започва" е сбъркано, докато сметката на "Тази сутрин" излиза без проблем, особено след като привлече Николай Бареков като водещ и "Блиц" на Георги Коритаров в студиото си. Последната новина е, че Асен Григоров се завръща от "Раковски" 134 на "Сан Стефано" 29, за да се заеме с реформирането на сутрешния блок на БНТ в посока атрактивност и гледаемост. Но най за учудване в ситуацията е защо, след като "Точно в 7" - тв блокът сутрин на държавната телевизия преди "Денят започва", си вървеше нормално и стабилно на екран, се пое към неговата промяна!? И друг, също не по-малко важен въпрос: чия беше мъдрата глава, родила идеята и осъществила я така, че от едно сравнително добро предаване да направи друго, категорично по-лошо от него?
Всъщност "Денят започва" начева фалстартно още в своя замисъл. Идеята всеки ден предаването да има различен водещ издиша, тя е противопоказна на всеки телевизионен успех. Теле-визия, предаване на образи - в самото това име се крие предизвестеният провал на начинанието: телевизията предава образи, утвърждава лица, но как могат да бъдат утвърдени и запомнени лица, които се сменят всеки ден на екрана!? В тази постройка личи една нагласа, демонстрирана от всички ръководства на БНТ: едно неуважение към телевизионните личности, към тв-лицата, благодарение на които една телевизия се идентифицира от зрителя, благодарение на които той я отличава от друга. Нещо, което плътно застъпват в bTV: не случайно частната медиa тръгна с рекламни пана с усмихнатите лица на своите водещи - още преди да видим Ани Салич на екран, ние вече я бяхме видели на "Цариградско шосе". В държавната телевизия като че ли нямат сетива за тази истина: от нея си отидоха (или бяха прогонени) хора, които в момента са главни действащи лица при нейните конкуренти - Светла Петрова е в bTV, Милен Цветков е в "Нова телевизия"; Елена Йончева чак сега се "позавъртя" на синия екран, но Иван Гарелов например продължава да е далеч от него. Да не говорим за тв феномени като Емилия Иванова и Нери Терзиева, останали в съзнанието на българите като символи на свободната и независима телевизия, телевизия, която се прави за гражданите, а не за властта. (В тази връзка ще направя едно отклонение: говори се, че за "Панорама" се търси - и че дори е вече намерен - втори водещ, с когото Бойко Василев да се редува през седмица. Ако това е така, то обзорното политическо предаване на Канал 1 ще изгуби според мен и този малък рейтинг, който му е останал.) И докато спрямо "Денят започва" истината за телевизията-като-лице не бъде разбрана, сутрешният блок на БНТ ще си остане в деветата глуха, където се намира. Въпреки че, струва ми се, вече има проблясъци в положителна посока в мисленето на тв началниците - миналата седмица водеща на предаването беше само Ивет Добромирова - може би единствената, която се справяше с него, независимо от сбърканата му първоначална формула.
А тази формула е лесна за разгадаване - със сутрешния си блок БНТ се насили да забърка микс от "Тази сутрин" на bTV и "Здравей, България" на Нова телевизия. Интериорът в студиото беше оформен почти като в "Тази сутрин", а телефоните бяха полуотворени за зрителски обаждания като в "Здравей, България". Но, както при всички половинчати работи, и тая не се получи: свежо раздвиженият фон не се връзваше със седналата позиция на водещия (тя винаги се възприема като статична, ако и с подвижния стол да се правеха опити да се избяга от това), докато в bTV водещите през по-голямата част от времето са прави; на зрителите пък се позволяваше да се обаждат само по зададената предварително тема, като на моменти дори се изискваше от тях компетентност, която те едва ли биха могли да имат (все пак и да зададеш въпрос по дадена тема се иска известна доза познание за нея). Да не говорим за това, че в студиото гости бяха предимно хора от институциите - в БНТ съществува тази слабост да са много внимателни към държавните органи и не чак толкова към структурите на гражданското общество. Всичко това направи "Денят започва" муден, тромав, скучен и съвсем не напразно той получи присъдата на зрителите - смяна на канала.
Няма откъде да зная в каква посока ще се развие реформата в сутрешния блок на Канал 1. Но зная със сигурност, че ако при него не се утвърди една постоянна двойка водещи; че - вместо да заимства от своите конкуренти, не се съсредоточи в това да придобие собствен облик, различен от техния; че продължи да се възприема като трибуна за представители на властта, а не като място, където може да се чуе и "гласът народен", всяка реформа на "Денят започва" ще бъде всуе и той отново ще си остане закотвен на незавидната позиция, която в момента заема, а именно - фалстарт.

Митко НовковПетък,
ранна утрин