Colors на Бенетон
Как щеше да изглежда британската кралица Елизабет II, ако беше негърка? Какви белези би оставил СПИН по лицето на Роналд Рейгън? С тези смели визуални провокации фоторедакторката Ариана Риналдо представи италианското фотографско списание "Colors" (16 октомври т.г., Евро-български културен център).
Списанието е създадено преди 12 години от Лучано Бенетон, собственик на едноименната фирма за облекло. Списвано на 5 езика, издавано в 250-хиляден тираж и разпространявано в повече от 60 страни, "Colors" претендира да интерпретира по неконвенционален начин глобални проблеми като расизма, СПИН, екологията. Във всеки свой брой двумесечникът се фокусира върху конкретна тема, разгърната във фотоси от цял свят и кратки текстове. Иронията и неочакваният поглед са основен критерий при подбора на снимките, някои от които са правени специално за изданието, а други са открити от "фототърсачите" в архивите на световните агенции.
Снимки на "Colors" могат да бъдат видяни на Международната среща на фотографите (Пловдив, 17 октомври - 3 ноември т.г.) или в Интернет (www.colorsmagazine.com).

Анахит Хачикян