Културен мост - срещи на територията на критиката е наречен проектът на Националния център за театър. Центърът от 24 до 28 октомври т.г. ще е домакин на срещата на авторитетни театрални и филмови критици - членовете на Бюрото на Международната асоциация на театралните критици г-н Иън Херберт (Великобритания, президент на Международната асоциация на театралните критици - IATC), г-н Мишел Вайс (Канада, генерален секретар на IATC, Монреал, Канада) и г-н Ян Чол Ким (Корея, вицепрезидент на IATC), както и членовете на Бюрото на Международната федерация на филмовите критици: Роналд Берган (Великобритания) и Хасуна Мансури (Тунис).
Проектът на НЦТ се осъществява като част от комуникационната стратегия за подготовка на членството на България в ЕС и се реализира с партньорството на Евро-българския културен център.
Чуждестранните гости ще имат редица срещи с известни български творци от театъра и киното, ще посетят български театрални спектакли и прожекции филми, ще присъстват на Международния телевизионен фестивал "Златната ракла" в Пловдив.
На 27 октомври в София ще се проведе Кръгла маса, на която гостите и българските им колеги ще дискутират две теми: "От сцената към екрана и обратно" и "Критиката: четиво за творци или за широката публика".
Предложението за срещата в България на членове на ръководствата на двете престижни организации е на двамата български вицепрезиденти: доц. д-р Калина Стефанова и доц. д-р Божидар Манов.
На 28 октомври, вторник, от 11 часа в Евро-Българския културен център ще се проведе пресконференция с гостите и организаторите.

К